За съжаление, едва когато бракът вече е факт, много от жените разбират, че са осиновили едно голямо бебе, което трябва бавно и с много нерви да приучват на съвместен живот.

Untitled

И запомнете: ако 20 е една критична възраст, то 30 е направо непреодолим праг. В никакъв случай обаче не осиновявайте мъж, превалил 40. Също както децата на джунглата завинаги запазват навика да тичат на четири крака, мъжът на средна възраст никога не научава повече от трите ключови фрази – „Искам да ям“,

„Мамо, идвай веднага“ и „Къде са ми чистите чорапи?“.

Но надеждата, че можеш да го превъзпиташ, никога не умира. Важно е да не губиш търпение. Не го плаши с новини. Не го засипвай с информация. За един ден той трудно може да усвои новината, че самопочистващи се обувки не са изобретени, че супа се готви за три минути само в предаването на Ути Бъчваров и че майка му не ти е дала вълшебната пръчица, която за миг прави всички ризи чисти.

Ако си е прищипал пръстите с капака на колата или са го ритнали на футбола в неделя, никога не казвай: „Хайде, к’во се глезиш, ще ти мине като на куче.“ Помни, че мама никога не постъпва така. По-добре кажи: „Господи, милият, ти си зле!
Къде те боли? Ще ти дам хапче и ако искаш, ще спя в другата стая, а?“

И никакви гадни усмивчици!

Ще видиш, че след половин час той ще се надигне от дивана, ще каже „май ми поолекна“ и скоро ще престане да се държи с болезнена гримаса за кръста.

Упътване преди ползване: Докато го приучваш към домашен труд, формулирай задачите точно. Не просто „почисти килима“, а „скъпи, изтупай червения килим ето с тази тупалка, на снега на двора“. Иначе може да го изтръска направо в спалнята. Не пропускай кратък курс за работа с прахосмукачка и не разчитай на дипломата му за електроинженер. Молбата да избърше праха също разясни задълбочено. Без упътване той може просто да махне наконечника на прахосмукачката и да „издуха“ всичко. И не питай „Ти никога ли не си чистил?!“, защото при мама винаги е било чисто – той дълбоко вярва в това. Обясни внимателно, че подът вкъщи не се мие като палуба на кораб и не му казвай по телефона, че за да измие прозорците, „е достатъчно да напръска с оня синия препарат в шкафчето и да забърше с кърпа“. Така може и да го намериш

как църка по стъклата с новия ти лак за коса

и го разтърква с копринения шал, който бабата на баба ти е донесла от Париж.

Кухненски тайни: В кухнята го обучавай по правилото „от просто към сложно“. За да изпробваш нивото на неговата подготовка, поръчай му да свари яйца. Когато твоят любим престане да мята яйцата като в баскетболен кош, можете да преминете към готвене на супа. Не му давай готварски книги, дори ако ти самата си отбелязала с листче рецептата, Погледни на проблема така: „пасирайте зеленчуците“ – кой нормален мъж е в състояние да разбере това. Като го пращаш на пазар, не казвай: „Купи всичко за постния гювеч.“ Оставен сам в лапите на търговците, той със сигурност ще се поддаде на всяка лелка, която убедително твърди „трябват ви три кила картофи“. Посвети го и в тайните на кухненския миксер, за да не ругаеш после, че разбърква в него боята за калника на москвича. Дай му роля. Постарай се да направиш така, че

отлъчването от майка му да стане възможно най-безболезнено

Може през първите месеци да капризничи. Превключи вниманието му на по-приятна вълна. Ако си ляга замислен и малко тъжен, оправи му загрижено възглавницата и подпъхни одеалото зад гърба му. Кажи и нещо мило. Скоро ще се успокои и ще престане, като се събуди, да вика от спалнята „донеси ми списанието и чаша вода“ или „ела да изгасиш лампата“.

Играйте заедно. Ролевите игри са най-ценни – готвач, монтьор, електротехник. Или подвижните – кой ще изтича пръв до кухнята да махне капака на кипящата тенджера. Не забравяй и дидактическите – „сортирай прането по цвят – белите отделно“. Така, с търпение и грижи, твоят любим може за няколко месеца да порасне толкова, че да е готов и за най-важната игра – на „баща и син“.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара