Когато кутия с чифт обувки на испанката Сара Наваро бъде отворена, от нея лъхва лека, но безпогрешна миризма на черешов цвят. Уханието не е временно, а остава завинаги. Идеята за единствените парфюмирани обувки в света е на самата Сара, а превръщането й в реалност се дължи на сестра й Ракел, която е биолог и козметолог. Тя измисля как естествените миризми да бъдат внедрени в самия процес на производство на материалите. Образно казано,

екстрактът от черешов цвят е инжектиран в подметката.

В по-всекидневната линия е използвано ухание на гардения. За булчинските обувки сестрите са избрали емблематичния за Испания мирис на портокалови дръвчета.

Catherine SN 15Сега Сара Наваро лансира своята луксозна линия Haute Chaussures, обувки за модерни принцеси и червени килими. Сара разказва, че за първи път посещава ателието на дядо си, който прави обувки, когато е само на пет месеца. Люлката й стои между баба й и дядо й, докато двамата работят, и двамата често й оставят изрезките от кожа, за да си играе с тях.

След няколко години Сара по детски моли дядо си да й направи „обувки на принцеса“. Затова знанието и занаятчийският й майсторлък по думите й са „естествени и интуитивни“. 50 години по-късно и вече начело на трето поколение производители след дядо си и баща си, Сара Наваро сама

създава мечтаните обувки за принцеси.

За изработката на всеки модел е необходим поне месец. Затова и всяка година те не са повече от 12. „Тестването на всеки калъп се повтаря понякога по тринадесет пъти, докато средно за другите производители е само по три пъти“, казва Сара Наваро. Голямата занаятчийска прецизност е комбинирана с използването на скъпи и благородни материали, сред които кристали „Сваровски“ и сребро в златна баня. Това обяснява и

цените от 700-800 евро на чифт.

Когато Сара започва да носи все повече награди за най-добра рисунка от училище, родителите й си дават сметка, че най-голямата им дъщеря ще наследи фамилния бизнес. Тя завършва философия и психология, а после специализира изкуство във Флоренция. През 1988 г. получава стипендия за магистърския курс на Джанфранко Фере в Domus Academy в Милано.

 
Victoria„От Фере, който беше архитект, съм запомнила най-вече манията му по обемите и постройката на една обувка. Той ни научи, че в обувката няма нищо невъзможно, въпросът е да откриеш начина да го постигнеш. Когато по-късно някой от моите майстори се е опитвал да ме убеди, че определен дизайн е нeвъзможен за реализация, почти винаги съм успявала да му покажа, че може да стане“, споделя Сара Наваро, която продава по-комерсиалната си линия Sarah World в над 40 страни.

Фабриката се намира в Елда, близо до Валенсия и Аликанте. Този регион изживява истински бум на висококачествената обувна промишленост през последните години. Много известни марки произвеждат обувките си тук. Една от най-големите „забележителности“ е местен приятел да ви заведе в някой шоурум, откъдето да се сдобиете поне с един чифт на далеч по-приемливи цени от тези из световните бутици.

Един от най-щастливите моменти в кариерата на Сара Наваро идва преди няколко месеца. С компанията се свързва мъж, който им разказва, че при обир в дома им крадецът взел и сватбените обувки на съпругата му, която била съкрушена. Останала обаче кутията, върху която бил записан и съответният  модел отпреди 12 години. Сара разровила архивите си, открила извадения отдавна от производство модел и направила един чифт. „Получихме много емоционално заредено благодарствено писмо от този човек. Когато отново видяла сватбените си обувки, жена му първо не могла да повярва, а после се разплакала от радост“, споделя Сара Наваро.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара