От памтивека всяка домакиня си има свои малки тайни, дребни, но много ефикасни. Мъжете често се чудят на женските приумици и повдигат озадачено вежди, когато видят примерно стар чорапогащник в шкафа с обувките. Но… нека! Важното е да има полза. Винаги ще има някоя “новобранка” в домакинския отбор, която можем да научим на нещо ново. А за другите – “Повторението е все пак роднина на знанието”:-)

Какво да правим със скъсания чорапогащник?

Не бързайте да го хвърляте. Той е отлично средство за лъскане на батериите в банята или на обувките. С ненужните чорапи може да напълните възглавница или някой стар дюшек. Освен това чорапогащникът е идеален за почистване на дрехи от полепнали влакна и косми.

Как се чистят бижута?

Златните – разтъркайте със сух памучен плат тъмните петна, които са се получили от съприкосновението с кожата.

Сребърните – те възвръщат блясъка си, като ги натриете с кърпа, потопена в топла вода и сода за хляб. Някои от пастите за зъби също имат добър ефект, но трябва да престоят върху среброто няколко минути и после отново да се търкат.

Миризмата на цигарен дим

Дори и страстните пушачи мразят да им мирише на застоял цигарен дим. Освен с ароматизатори може да премахнете миризмата, ако поставите в чинийка едно отворено пакетче ванилия или памук, напоен с оцет. Запалените свещи също вършат добра работа.

Не хвърляйте утайката от кафе

Използваното кафе от кафеварката е доказан приятел на цветята. Вместо в боклука го изсипете в саксията. Преди това може да потъркате ръцете си с утайката и те веднага ще добият свеж и мек вид.

Как да запазим зеленчуците свежи?

Достатъчно е да ги измиете добре, след което да ги натопите за 10 мин. в 2 литра студена вода с 1 с. л. лимонов сок.

Зелените подправки издържат по-дълго, ако са измити и нарязани на дребно.

Салатите се съхраняват най-добре в пликове.

Ако лимоните са много твърди, потопете ги за момент в гореща вода и ги оваляйте с ръка върху дървена дъска. Така ще пуснат повече сок. Те се съхраняват по-дълго, ако ги завиете поотделно в станиол и ги подредите в долната част на хладилника. Ако са изсъхнали, ги потопете за миг в топла вода и ги увийте в кърпа. Ще станат като пресни.

Как се вади трънче?

Бързо можете да извадите забитото в ръката ви трънче, като капнете върху набоденото място восък от свещ. Втвърденият восък се издърпва рязко. За тази цел може да се използват и някои видове лепило, които образуват еластична лента.

Много замърсени мебели

Почистете ги с влажна кърпа и сапун. Силно замърсените или надраскани места изтъркайте с шкурка и препарат за почистване на дърво. След това намажете обилно с восък или мазнина и оставете за изсъхне.

Как да се преборим с петната?

Мазно – поръсете със сол и после почистете с четка. Солта поглъща мазнината, без да оставя видими петна. Ако е по-старо, използвайте вода с разтворена сода. Друг вариант е да поръсите петното с талк. Отгоре поставете чист плат и изгладете с топла ютия.

Кал – след като изсъхне, изчеткайте добре и изперете в хладка вода. След това разбийте жълтък в малко вода и намажете отгоре. После изперете с препарат.

Кафе – ако дрехата е светла, веднага я накиснете в хладка вода, в която е разбит жълтък. После я изплакнете отново.

Вино – полейте с вряла вода. Ако виното е червено, залейте петното с бяло вино – неутрализира цвета. Солта също действа безотказно.

Восък – първо отстранете восъка, като под и над плата поставите чиста хартия. Отгоре изгладете с гореща ютия, докато попие. После петното се намазва обилно със спирт и се изпира.

Вода – покрийте с дебел пласт сода бикарбонат и изперете след 24 часа.

Маслена боя – най-добре се почиства с бензин или разтворител за боя.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара