Начинаещите на пазара на труда често се разделят на две групи: хора, които учат в престижни университети, често в повече от една област, като по този начин събират много теоретични знания и са убедени, че след получаване на диплома намирането на работа няма да бъде проблем, и хора, които или изобщо не са започнали обучение, или не им придават особено значение, които са основно насочени към натрупване на опит и работа в бранша, за който се интересуват.

Обикновено и двете групи вярват, че пътят, по който вървят, е най-добрият начин да си намерят мечтана работа в бъдеще. Кой е прав? На този въпрос не може да се отговори еднозначно.

Ученето в престижен университет, развитието в няколко области на обучение със сигурност ще подготви такъв човек за работа в теоретичен план. Разбира се, в някои случаи това е единственият начин да постигнете мечтаната професия, защото е невъзможно да станете адвокат или лекар без години на обучение.

Изграждането на трудов опит обаче е изключително важно. Следователно хората, които вместо да учат, избират стаж в бранша, който ги интересува и по този начин започват да събират необходимите умения чрез практика, също могат да намерят идеално своето място на пазара на труда. Вярно е, че вероятно ще им се наложи да наваксат теорията сами, ако възникне необходимост, но способността да упражняват дадена професия със сигурност ще я улесни.

Най-добрата златна среда?

Както виждате, всеки от представените пътища може да има своите плюсове и минуси. И в двата случая обаче може да се намери златна среда. Опит или образование ? Опит и образование – това изглежда е най-добрата комбинация.

Студентът може да намери време за стаж или чиракуване, ако е възможно – дори безплатно. Разбира се, никой от нас не иска да работи безплатно, но в този случай можете да си го позволите. В крайна сметка тук не става въпрос за целодневно, а за няколко часа, прекарани в прилагането на теорията на практика. Ако е възможно, можете да кандидатствате за стаж онлайн – тогава със сигурност е по-лесно да намерите време в натоварен график.

Източник: https://nameri-rabota.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара