Фамилната история

В пазвата на Андите се крие най-старата винарна в Чили, заобиколена с едни от най-красивите лозя, засадени от семейство Силва още в края на XIX век. Носейки със себе си лози от Бордо и любов към виното, те се преселват от Франция, за да останат завинаги в долината Колчагуа (Colchagua) и да се превърнат в пионери на чилийското вино.

В течение на годините фамилията Силва засажда лозята и изгражда избата в типичната за онова време колониална архитектура. По различни причини обаче тя губи собствеността си върху старите лозя.

През 70-те години на XX век Марио Силва, четвърто поколение на фамилията, започва постепенно да ги изкупува обратно, като едновременно с това модернизира и старата семейна винарна. Парцел по парцел, той успява да върне лозята и масивите в Ангостура (Angostura), засадени от семейството още през 1912 г. и съществуващи до днес. Връщането на имотите променя и посоката на развитие на винарната.

В края на 90-те години най-големият син на Марио Силва (Марио Пабло Силва, понастоящем изпълнителен директор) предлага новата визия на семейния бизнес, насочена към бутилиране на първокласни собствени вина за най-добрите ресторанти и специализирани магазини в целия свят. Така компанията се преименува на Casa Silva, а от най-добрите тероари на Колчагуа се ражда серията от перфектно балансирани,

богати, сложни и интензивно елегантни вина,

направени с прецизна употреба на дъб и структура, за да могат да съпътстват широк спектър от кулинарни възможности и предложения за комбинация с ястия от менютата на елитните и изискани ресторанти.

Петото поколение

Днес вината Casa Silva се изнасят в повече от 55 страни в целия свят, а от 2000 г. насам фамилната компания е получила повече награди от национални и международни конкурси от всяка друга изба в Чили. През 2015-а Casa Silva става носител и на приза “Most Awarded Winery of the 21st Century” – качеството е от първостепенно значение,

гроздето се бере на ръка

и се селектира още веднъж след пристигането му в избата, а уникалното при вината е перфектната комбинация на положителните елементи от производството на Стария свят с иновативните технологии на Новия свят.

Петата генерация непрекъснато разширява стопанството, като едновременно инвестира и в обширни проучвания на тероарните специфики на вината от цяла Колчагуа и преди всичко на сорта „Карменер”.

Casa Silva е не само лидер във винената индустрия на Чили, но и една от най-привлекателните и атрактивни дестинации за винен туризъм.

Разположена във вековно имение в Ангостура, избата е превърната в шикозна хасиенда, отворена целогодишно за посещения и дегустации на вино, а под нейната фасада се намират едни от най-новите и модерни съоръжения за винопроизводство

не само в Чили, но и в целия свят.

Запазила своя провинциален дух и интериор, изпъстрен с греди, облечени кушетки, кристални полилеи и ориенталски килими, тя предизвиква елегантно усещане за неподражаемия стил, който лъха от обширните конни съоръжения, полето за поло и арената за традиционния танц Куека, втъкани сред красивите лозя и драматичния фон на Андите.

Подбудител и новатор

Вината Casa Silva са добре познати на винената общност у нас и непрекъснато намират все повече почитатели в изисканите ресторанти и магазините за вино. Родени от най-добрите тероари на долината Колчагуа, екстрактни, сочни и с изразителен плодов вкус, те не само великолепно партнират с различни ястия, но и предизвикат изобретателността на сомелиери и готвачи.

Един от тях е и младият готвач в елитен столичен ресторант Веселин Бойкинов, чийто кулинарни шедьоври по авторски рецепти предизвикват истинска наслада за сетивата и чудесно се комбинират с най-популярните у нас вина на избата Sauvignon blanc и Carmenere.

Без съмнение историята на Casa Silva ще намери приемственост от следващите поколения на фамилията и вероятно ще бъде продължена със същата страст към виното, любов към традициите и отношение към иновациите.

В блога vinovino.eu „Сподели живота си с духа на виното“ ще намерите много авторски статии и публикации за многопластовия и красив винен свят, свързан с историята, традициите, наследството, иновациите и начина на живот.

По авторски рецепти на Веселин Бойкинов

Casa Silva Sauvignon blanc и Поширани миди Сен Жак в кокосово мляко със сос от рибно велуте, фенел и целина върху почва от компресирана туршия и дехидратирано картофено пюре, оцветено с Неро ди Сипия Casa Silva Sauvignon blanc

 

Casa Silva Carmenere и Стек от пилешки сърца, дробчета и фоа гра в панко галета с кимчи и мирин върху крем от изгорели чушки с пушен пипер, хайвер от консоме от чушки, оцветено картофено пюре и бавно готвен калмар в даши бульон.

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара