През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на броя бъдещи родилки, които развиват диабет по време на бременност. Той е по-известен като гестационен захарен диабет и се открива най-често между 24-та и 28-ма седмица от бременността. Прави се т.нар скрининг, за да се се докаже това нарушение в толеранса към въглехидратите. Това изследване е задължително.

Гестационният диабет се появява, защото с развитието на плацентата, започват да се произвеждат хормони, като кортизол например, които нарушават действието на инсулина. Лекарите ги наричат контраинсуларни хормони, заради които се развива инсулиновата резистентност. Колкото повече напредва бременността, толкова повече стават изискванията към организма на бъдещата родилка.

Рисковете от гестационния диабет идват, защото няма външни признаци на заболяването. Въпреки това, според лекарите, макар да липсват сигнали за нарушение, има рискова група жени. Това са именно онези бъдещи майки, които са с наднормено тегло.

От значение е дали бъдещата майка вече е с диагноза захарен диабет тип 1 или тип 2 преди да забременее. Тези два основни типа може и да се развият дори по време на самата бременност.

Ендокринолозите са категорични, че без значение дали има доказан предшестващ бременността диабет или не, физическата активност на жените трябва да е редовна и пълноценна.

Те препоръчват минимум половин час разходка всеки ден, за да не се обездвижи напълно тялото. Ако бременността е планирана и жената страда от затлъстяване, най-доброто, което може да направи, е да започне да спортува активно. Това, заедно със здравословен режим на хранене, неминуемо ще й помогне в борбата с излишните килограми.

Научно доказано е, че активното движение и по време на бременност намалява повишените изисквания към майчиния организъм и развитието на нечувствителност към действието на инсулина.

Гестационният диабет се определя като нарушение в по-лека степен, което означава, че не крие големи рискове за бебето. В тази ситуация рискът главно се определя като т.нар едър плод. При такива случай често са налице преждевременно раждане и цезарово сечение.

Важно е майка, която е развила диабет по време на бременност, да продължи да следи състоянието си след раждането. За щастие, това въглехидратно нарушение отзвучава, но контролът е неизменна част от процеса впоследствие, за да се избегне появата на заболявания и усложнения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара