Преди време ми зададоха следния въпрос: Какво пък им е толкова важното на правилата при хранене, не са ли отживелица? Тези правила на поведение, дали ни харесва и дали го признаваме или не, са важно поради една съвсем простичка причина: защото околните, гласно или не, ни съдят по тях.

Шумното дъвчене и издаване на силни звуци при дъвчене може да не е нещо съвсем прието в една култура, но тотално неприемливо в друга. Шумното оригване може в някои култури да е израз на това колко е вкусна храната, докато в други е проява на обикновена простащина.

Добрите обноски на масата са важни, защото показват нашето отношение към храната, към компанията и защото по никакъв начин не караме другите хора да се чувстват неловко.

Ето някои основно насоки как да се превърнете в звездата на социалния етикет в приятелския или професионалния си кръг:

Стойка, поза, движение на ръце, мястото на краката

На масата седим изправени, като избягваме прекомерно облягане на стола или на масата. Движението на ръцете и лактите е напред-назад, в никакъв случай настрани. Не се излягаме и пресягаме през масата и не се подпираме прекомерно дълго. Прието е ръцете да се облягат на китките или на лакти, в случаите, в които си почиваме от хранене и ръцете ни са хванати една в друга над чинията. Докато се храним не е прието ръцете да докосват масата, в никакъв случай не се храним с лакти облегнати на масата. Поднасяме храната и прибора към устата си, а не се навеждаме надолу, за да изядем хапката. Избягваме да трополим с крак под масата, да тактуваме по крака на масата или този на стола на някой от останалите гости и да кръстосваме или протягаме крака по начин, по който да навлизаме в личното пространство на другите.

Говорене и жестикулиране

Никога не говорим с храна в устата си! Дори да ни бъде зададен въпрос, точно в момента, в който сме хапнали хапка, извиняваме се с дума или жест с ръка, сдъвкваме и тогава отговаряме. Докато говорим не се храним и не жестикулираме прекомерно, особено докато държим прибодете в ръце. Никога не посочваме с прибор. Избягваме резките жестове и високото говорене – не само ще пречи на компания, но и на останалите гости в ресторанта. Ръцете е най-добре да отпуснем и в скута си, когато не се храним, а говорим.

Добър апетит

Въпреки че пожелаването на добър апетит е масова практика, това не винаги е проява на добри обноски. В никакъв случай не пожелавайте „приятен апетит“, ако държите да кажете нещо относно апетитът – нека е „добър апетит“.

Подправки, сол и пипер

Златното правило е, че солта и пиперът се подават винаги заедно, независимо дали сте поискали на някого да ви подаде само сол или пипер. Никога не се пресягаме през масата, а молим подправките да ни бъдат подадени. В повечето случаи салатите идват овкусени, но ако решите, че имате нужда от нещо допълнително – помолете вашия келнер да ви донесе оцет и зехтин. Преди да поискате каквито и да било подправки е задължително да опитате ястието си.

Сервиране

В случаите, в които се сервира храна предназначена за повече от един от гостите, тя се поставя в центъра на масата, а съдовете трябва да се подават по посока обратна на часовниковата стрелка между седящите на масата, т.е. на този, който седи в дясно от нас. Никога не се пресягайте прекомерно на масата, по никакъв повод. Вместо това помолете този, който седи най-близо до храната или подправките, да ви ги подаде. Винаги когато си сервирате от обща чиния или плато използвайте сервизните прибори, а не вашите собствени. Когато ви поднасят поръчаното ястие – благодарете. Ако няма да си сервирате от поднесената храна можете също да благодарите и да подадете чинията на човекът, който седи вдясно от вас, без излишни обяснения защо няма да ядете дадена храна.

Според традиционния столови етикет, когато келнер сервира индивидуални порции или налива напитки, обикновено храната се поднася от лявата страна на всеки гост, като чинията се поставя върху сервизната чиния или директно на покривката. Отсервирането на храната става от дясната страна на седящия. Чашите се поднасят и напитките се сипват и досипват от дясната страна на всеки гост. В днешно време, поради различните форми на салоните за гости, маси и разпределение в ресторантите, е масова практика да се сервира от страната, от която ще бъде най-удобно за гостите спрямо тяхното разположение.

Отказване на ястие, специфични желания и рекламации

Добре е да опитаме храната си, като хапнем поне 2-3 хапки, освен в случаите, в които имаме хранителна алергия, преди да върнем дадено ястие. Ястие може да бъде върнато в случаите, в които вътре намерите косъм, насекомо, пясък в салатата или друго несъответствие. Ако видите, че ви поднасят ястие, което не сте поръчали – върнете го незабавно, още при сервирането, без да го опитвате. Специалните желания трябва да бъдат както обосновани, така и да бъдат в рамките на осъществимото. Да поръчате пържени картофки в изискан ресторант, в чието меню няма посочено, че се предлагат е проява на изключително лошо възпитание. Ако имате причина да се оплачете от нещо, пак се обосновете детайлно и го направете любезно и дискретно. В случаите, в които специфичните ви желания са изпълнени – благодарете подобаващо.

Начин на хранене и поведение

Храним се бавно, като следим динамиката на масата и най-вече поведението на нашите домакини. Не се храним прекалено бързо, както и прекалено бавно. Внимаваме с нежеланите звуци и оригванията, като ако това се случи инцидентно задължително се извиняваме. Мляскането разбира се е неприемливо. Кихането и кашлянето понякога са неизбежни, като това следва да се случва като покрием нос със салфетката си и след това се извиним. При нужда да почистим носа си, това следва да бъде направено дискретно, най-добре в тоалетната.

Избягвайте да кихате или кашляте в шепите си, защото се предполага, че по време на хранене ще се наложи да подавате съдове или подправки на околните. Ако все пак инцидентно кихнете или се изкашляте в шепата си – незабавно отидете да измиете ръцете си. Ако изпуснете прибор или храна на пода или изцапате покривката, помолете персонала да ви помогне в почистването, както и да ви донесат нови прибори. В случаите, в които счупите чаша или друг съд – предложете щетата да бъде включена във вашата сметка.

Не посягайте към чинията на друг гост без изрично да сте попитали дали можете да опитате от храна му. Обикновено размяна на храна между гости се прави веднага след сервирането, с чисти прибори, преди да сме започнали да се храним.

По време на хранене и особено при отпиване от чаша на вино, кафе или чай, не повдигаме малкия пръст на ръката си. Дори да си мислите, че това е красив и елегантен маниер, всъщност е точно обратното.

Ставане от масата

Винаги, когато ставаме от масата е добре да се извиним. Едно „извинете ме“ или „извинете ме, връщам се след малко“ е достатъчно. Не е нужно да уточняваме къде отиваме, още по-малко ако това е тоалетната.

Разговорите на маса

Разговорите на маста по време на хранене, когато сте навън с по-голяма компания, следва да бъдат на теми, които не карат никого да се чувства дискомфортно. Обикновено темите свързани с религия, политика и сексуална ориентация е добре да се избягват. Същото важи за здравословни и прекалено личните теми, които също не са добра идея, както и обсъждането на хора, които не присъстват.

Пушене по време на хранене

Пушенето в ресторанти, в които това е забранено е недопустимо. Ако компанията се състои изцяло от пушачи, то следва да бъде направена резервация за ресторант, който разполага с отделно помещение за пушачи. Масова практика е пушенето да се осъществява на специално обозначените за това места пред ресторантите, като имайте предвид, че прекалено честото напускане на масата за пушене не е проява на особено добро възпитание.

Клечки за зъби

Почистването на зъбите на масата, независимо как, е неприемливо. При нужда да почистите зъбите си се извинете и го направете в тоалетната. В някои ресторанти клечки за зъби са поставени на масата, но това не покана да чистите зъбите си пред всички.

В случаите, в които забележим, че по устните или зъбите на някой от нашите приятели има храна, е редно да кажем това възможно най-дискретно.

Червилото по време на хранене

Дамите могат да освежат червилото си или да поставят гланц за устни на масата, чак след като са приключили с храненето, но в никакъв случай това не се отнася за останалата част от грима, който следва да бъде освежен пред огледалото в дамската тоалетна. Нанасянето на червило може да бъде сторено веднъж, дискретно и бързо, а не това да бъде постоянно занимание по време на вечеря.

Приключване на хранене

След като приключите с храненето, сгънете внимателно салфетката си и я поставете вляво от чинията. Изчакайте всички да приключат с храненето, а в случаите, в които имате домакин, изчакайте ясен сигнал, че вечерята е приключила. Едва след като всички са приключили с храненето и всички десерти са изядени, изпити са кафета, чайове, дижестиви или десертни вина – можете да преминете към искане на сметката.

С изключение на някои специфични ресторанти, навсякъде е прието да поискате келнера да ви опакова за вкъщи храната, която не сте могли да изядете. В някои ресторанти има практика да дават на гостите си и бутилката вино, в случаите, в които гостите не са го изпили.

И за финал – не забравяйте, че всеки път когато сте в компания на масата, особено с деца – давате пример с поведението си и предавате нататък вежливото отношение и добрите маниери. Независимо дали се храните у дома, вечеряте навън  ресторант или вечеряте с приятели, добрите маниери на масата са добър урок за децата и могат да се превърнат във важна част и малък семеен ритуал, който да включите по време на всяко хранене. Когато учите детето си на добър етикет по време на хранене, вие му давате важни инструменти за социално взаимодействие, които ще му служат до края на живота.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара