През последните 10-15 години йогата набира все по-голяма популярност. Както в световен мащаб, така и в България. И повишеното внимание към тази практика доведе до доста нови изследвания върху връзката на йогата със здравето и ползите от нея.

Тя действително се свързва не само с повишена мобилност и гъвкавост, но и с ефективно намаляване на стреса и предотвратяване на здравословните усложнения, до които може да доведе хроничният стрес.

Помага ли обаче практикуването на йога при отслабване?

Неведнъж са ми задавали този въпрос. И тъй като аз самият не практикувам йога, винаги ми е било малко трудно да отговоря със сигурност. Ето защо, през последните седмици се порових в новите изследвания и проучвания, свързани с нея и връзката й с поддържането на здравето и формата на тялото. За да дам възможно най-обоснован отговор на този въпрос в статията:

Помага ли йогата при отслабване?

Според медицинския институт на Харвард – да, предимствата на йога практиката се простират и извън постелката, като включват и косвено подпомагане на отслабването, чрез насърчаване на по-умерен начин на хранене, който води и до по-положителна връзка на съзнанието с храната.

Изследванията показват, че хората, които практикуват йога веднъж седмично за минимум 30 минути в продължение на най-малко четири години, наддават по-малко тегло в зряла възраст спрямо тези, които не я практикуват. А практикуващите с наднормено тегло успяват и да отслабнат една идея по-лесно.

А и да не забравяне, че йога е физическа активност и като такава – изгаря калории за енергия.

Конкретно проучване (отново на Харвард) разглежда потенциалът за изгаряне на калории при хора с различно тегло. Според него, 30 минути йога изгарят около 120-145 kcal при човек, който тежи около 55-60 кг и над 150 ккал при човек с тегло от около 80 кг.

Помага ли йогата за оформяне и тонизиране на тялото?

Окей, приемаме, че йогата помага при отслабване и може да се окаже добър съюзник в борбата с излишното тегло. Отслабването обаче не значи непременно по-добре изглеждащо тяло! За това се иска и тонизирана, оформена мускулатурата, която да стегне фигурата и да я извае.

В такъв случай – може ли да разчитаме на помощта на йогата и за подобрение на тонуса си?

Отговорът отново, изглежда, е да.

Въпреки че има различни видове йога, всички форми включват преминаване през редица пози (асани). С течение на времето те помагат за увеличаване на гъвкавостта и силата, тъй като тялото се адаптира да издържа физически на тези пози за по-дълго време.

Прочуване на списанието Complementary Therapies in Medicine от 2021 год. проследява 60 пациенти с абдоминално (в коремната област) затлъстяване, които практикуват 90 минути йога два пъти седмично в продължение на 12 седмици. В сравнение с контролната група, йога групата показала значително намаляване на коремната си обиколка, както и подобрено съотношение между обиколките на талията и ханша. И не само това!

Групата, практикуваща йога показала намаление и в общото телесно тегло и процента телесни мазнини, както и увеличение в процента на телесната мускулна маса на участниците. А това дава предпоставки да смятаме, че йога практиката може ефективно да развие и мускулатурата.

Междувременно, Националният център за допълващо и интегративно здраве на Америка отбелязва, че 63% от възрастните казват, че йога в крайна сметки ги мотивира и да спортуват по-редовно.

Може ли да се отслабне само с йога?

Вече знаем, че ако се движим повече, изгаряме повече калории. Отслабването и загубата на мазнини обаче не винаги се препокриват. Физическото ни тегло може да варира доста драматично от ден на ден поради фактори като хормонални промени, количеството и качество на съня и водно съдържание на тялото.

Тези промени в теглото не означават непременно загуба или натрупване на телесни мазнини. За да постигнем конкретно загуба на мазнини, трябва да приемаме по-малко калории, отколкото изгаряме, за да поддържаме т.нар. калориен дефицит. Без него, дори и най-ефективните тренировки не могат да ни гарантират съществено отслабване. Храната винаги е на първо място.

Отговорът е в математиката:

Математиката също ясно показва, че не може да се разчита само на йогата (или на която и да е тренировка) за отслабване, без да се вземат предвид и приетите калории през деня.

В 1 кг телесни мазнини се съдържат близо 7700 kcal. Това значи, че за да изгориш 1 кг мазнини за седмица, трябва да изгориш над 7000 kcal с тренировки (без да броим тези, нужни на базовия метаболизъм). Това са около 1000 kcal на ден. А вече знаем, че йогата изгаря само около 120-150 kcal за 30 минутна сесия. Разликата е голяма.

Ето защо е добре да предприемеш по-разностранен подход, ако целиш отслабване. Трябва да комбинираш йогата със силови тренировки, които изгарят доста повече калории от нея за 1 сесия (обикновено над 300-500 kcal), както и с хранителен режим, осигуряващ умерен калориен дефицит, който да ти помогне да постигнеш целта си по-лесно, без да се налага да живееш във фитнеса…

И все пак…

Въпреки че йога сама по себе си може да не е най-ефективният начин за изгаряне на мазнини, проучванията показват, че практикуващите йога по-лесно намират и мотивация да спортуват и да са в хармония с тялото си. А това, в крайна сметка, означава и по-лесно постигане на крайната цел.

В заключение…

Смело можем да кажем, че макар и не директно, йогата действително може да помогне – както при отслабване, така и при развитие на мускулатурата. Но и не трябва да разчиташ само на нея, ако търсиш съществена и трайна промяна в теглото и фигурата си.

Йогата е чудесен съюзник в борбата с излишните килограми, стига да се комбинира с редовна физическа активност и добре балансирано хранене, съобразено със целта.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара