„Да започна нова работа“ е едно от най-често планираните начинания в началото на годината и се нарежда сред топ новогодишните резолюции. Започването на нова работа, разбира се, не винаги е толкова лесно, защото е свързано с проучване на пазара на труда, свободните позиции, кандидатстване, ходене на интервюта, срещи и не на последно място – напускане на старото работно място. Именно върху това ще обърна внимание днес, защото твърде често човек напуска работа, „изгаряйки всички мостове“, а впоследствие се случва да съжалява, защото показното поведение или развалянето на отношенията никога не е добра идея в дългосрочен план.

Напускането на работа понякога може да бъде сложен или предизвикателен процес. Има различни причини, които могат да повлияят на подобно решение, но какъвто и да е водещият мотив, възпитаното и въздържано напускане на едно работно място е най-добрият начин да стартирате „на чисто“. Ето няколко лесни практически съвета, които да ви помогнат да напуснете старата си работа по най-галантния възможен начин.

Информирайте хората следвайки принципа: по вертикала

Това означава, че първо следва да информирате прекия си ръководител, а не секретарката, най-добрата си приятелка от фирмата или когото и да било другиго. Започнете „от горе“. По този начин ще можете да контролирате решението си и следващите стъпки, които сте планирали да предприемете. Не рядко се е случвало след слух за желание на напускане на даден служител, ръководството на дадена фирма да реши да се раздели с него – а последствията не винаги са най-благоприятните за служителя, който вместо да напусне по собствено желание, може да се окаже съкратен или уволнен. А и няма нищо по-опасно от слуховете и разваления телефон, така че споделяйте предварително решението си лично и само с хората, които ще бъдат пряко засегнати от това: ръководителите ви и колегите, с които работите ежедневно. Също така избягвайте подробностите и още повече драматизма – говорете кратко, без много излишна информация, без разкриване на планове и без детайли. Когато говорите с колегите си, кажете на всеки поотделно да кажете как сте оценили работата си с тях и да изразите своите добри пожелания за техния успех – никога не знаете кога и с кого пътищата ви ще се пресекат, така че не затръшвайте вратите след себе си.

Подгответе писмо за напускане на работа

В някои компании се изисква попълването или написването в свободен текст на молба за напускане, за това е добре да се подготвите предварително. Използвайте формален тон, не се впускайте в излишни подробности и се придържайте към добрия тон. Помнете, че не е необходимо да се посочва конкретна причина, поради която напускате, но е добра идея да опишете наученото през годините на настоящото работно място и дори похвала към колега/и, които заслужават това. Не пропускайте да посочите точната дата, на която желаете да напуснете работа, като се съобразите с изискванията на компанията, в която работите – стандартното уведомление при напускане е един месец, но има и изключения с по-кратък или по-дълъг срок. Ако е възможно, предайте писмото си лично, на ръка.

Предаване на работата

Винаги е добра идея да довършите лично проектите, по които работите, преди да напуснете работа. Също така да предадете максимално добре структурирана работа за текущите задачи на хората, които ще поемат вашите задължения. Най-добре е да документирате и да опишете структурирано ангажиментите си, да оставите насоки за работа и дори полезни контакти, така че да улесните работата на колегите си. По този начин всеки, който ви замени, ще изпита плавен преход при поемането на работата.

Често в деня на напускане служителите, които са ползвали фирмена техника – като лаптоп, например, трябва да я върнат и предадат на отговорното лице в офиса. Постарайте се завърнете всичко в изряден външен вид, не искате да останете в колективната памет на колегите си като „онзи, чийто лаптоп беше като мръсна подложка за хранене“.

В случай, че още преди вашето напускане бъде определен или назначен човек, който да поеме вашата длъжност, се постарайте особено добре да обучите наследника си. Тя или той ще ви има за ментор цял живот и не се знае дали в бъдещ момент няма да ви потърси отново.

Каквато и да е следващата ви кариерна стъпка – бъдете скромни

Преди много години имах колега, който при напускането си в продължение на месец не спираше да се хвали на каква висока позиция отива, колко по-висока ще бъде заплатата му, по колко по-интересни проекти ще работи и колко страхотни изглеждат новите му колеги и най-вече – бъдещият му шеф. Напусна без да предаде организирано работните си задачи и остави след себе си пълен хаос. По ирония на съдбата същият човек не издържа и 2 месеца на новата си месторабота, защото се оказа, че не може да се справи с обема, не е достатъчно добре подготвен и новият му шеф разбрал, че амбициозното му представяне на интервютата за работа няма реално покритие като практически умения, опит и старание. Същият човек се върна, молейки се да бъде взет обратно в стария си колектив. Предвид поведението му, въпреки че заеманата от него позиция беше все още свободна, молбите му бяха отхвърлени. Каквато и да е следващата ви кариерна стъпка, колкото и да се вълнувате – не забравяйте, че вероятно нямаше да можете да я направите, ако не бяхте трупали опит на мястото, на което сте в момента.

Не обиждайте и не нагрубявайте никого

Независимо от обстоятелствата и отношенията ви, независимо, че може да се намери някой, който да ви провокира – не си позволявайте да бъдете груби или да обиждате когото и да било. Мълчанието и подминаването винаги са най-добрите стратегически решения в справянето с провокатори. Както се казва: не може да се победи простак в спор, вероятно той води с многогодишна практика. Когато човек е галантен и запазва самообладание във всяка ситуация, прави показна демонстрация как е редно да се реагира и това винаги прави впечатление на околните.

Не си взимайте „сувенир“ за спомен

Понякога хората се изкушават при напускане на работа да проявяват фриволност, като например да си тръгнат с някоя саксия с цвете от бюрото на друг колега, картина от стената на някой коридор… или дори с ножа за писма от бюрото на шефа. Не падайте толкова ниско, не си заслужава!

Уведомете всички, с които сте работили съвместно, за напускането си

Това означава колеги, клиенти, партньори – не напускайте работа тихомълком, уведомете с e-mail всички, с които сте поддържали служебни контакти. Можете да напишете дълго и сърдечно писмо, може да е кратко и по същество, но е добре да оповестите, че напускате работа и друг човек ще поеме вашите ангажименти. Най-добрата практика е да използвате повода да представите новия колега, като дадете контактна информация, както и да оставите свои контакти – в случай, че някой иска да се свърже в бъдеще с вас. Ако прецените, че не желаете да оставяте личния си телефонен номер или e-mail, можете да оставите своя LinkedIn профил и хората, които имат желание да продължат контакт с вас – да се свържат с вас в професионалната социална мрежа.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара