655-402-valeri-najdenov-vinagi-sym-prinadlezhal-samo-na-zhurnalistikata

Валери Найденов е от мъжете, които винаги ще се харесват на жените. Особено когато казва: „Мъж като мен с нетърпение чака внучетата. Над 60 човек вече не може да тича след жените, принуден е да се влачи.” Такова признание незабавно сваля броните, кара те да тичаш след него, да го ухажваш, дори да се повлачиш малко, ако трябва.

Неотдавна написахте текст, в който с типичното си чувство за хумор обявихте настъпването на нов обществен строй у нас – феминокрацията, родеещ се с праисторическия матриархат. Хора, които не ви познават, приеха тезата ви като сексистка позиция на човек, вярващ, че високите позиции в обществото са запазена територия за мъжете. Бихте ли обобщили кои са плюсовете и минусите от нашествието на жените в предните редици на политиката, икономиката и медиите?

Напротив, аз винаги съм писал, че жените трябва да заемат високи постове. Знаете ли колко състарява отговорността? Ако бях младеж, щях да се кандидатирам за мъжка секретарка на Надежда Михайлова и да треперя да не ме „харасне”, както напоследък е модно да се казва.

Когато напиша в Google феминокрация, се появява въпрос: „Може би имахте предвид демокрация?” Защо да не приемем, че феминокрацията е най-висшият етап на демокрацията? Нали все пак в природата на жените е да са по-толерантни, по-справедливи, по-отговорни?

Този Гугъл май е женомразец. Аз пък гугълнах feminocracy и изскочиха 31 страници с по 10 отправки на всяка.

Та на въпроса – според мен женското управление по принцип не може да бъде демокрация, а по-скоро „емоциокрация”, „материзъм”, „бабокрация”, „развит сексуализъм” и така нататък. А може и да се окаже, че комунизмът е построим само в условията на матриархат.

Очевидно е, че патриархатът и матриархатът са мегаетапите на историята. Вътре в патриархата например има относително по-кратки етапи – като робовладелско общество, феодализъм, капитализъм и така нататък. А вътре в тези подетапи вече може да имаме демокрация, диктатура, монархия, олхокрация, плутокрация, тоталитаризъм и други видове управление. Тези последните могат да се сменят в рамките на няколко дни и дори да съществуват едновременно.

Както виждате, аз виждам историческата спирала по-мащабно и многопластово от Маркс и Енгелс. Те не са се сетили, че принципът „от всекиго според способностите, всекиму според потребностите” може да се въздаде само от жените. Но преходът от женско към мъжко управление и обратното изисква дълбочинни изменения в човешката култура, които траят няколко хилядолетия. Нищо чудно да има нещо общо с ледниковите периоди и затоплянето. Или със зодиакалните епохи, които траят по две хиляди години и кусур. Например сега живеем в епохата на знака Риби, но от 2150 настъпва епохата на Водолея, за която се пее в знаменития мюзикъл „Коса”. Нищо чудно това да съвпада с победата на матриархата.

Но не трябва да забравяме, че при различните народи е различно.

Кои народи, според вас, тръгват от матриархат?

Ами например еврейството се предава по женска линия. Това е белег за праисторически матриархат – далеч преди събитията, описани в Стария завет. А и самата Библия съдържа белези на смесване на тези два културни кода. Най-важните събития в Битието са разказани по два пъти. Веднъж в началото е нищо и само дух Божи се носи над водата, друг път в началото е Словото, което, както знаем, е първичното състояние на жената. При нея словото е и в началото, и в края, и по средата. Когато мъжът създава нещо, той мрази приказките. Значи очевидно имаме два сценария – мъжко сътворение и женско сътворение.

Друг пример: веднъж Бог създава Ева от реброто Адамово. Друг път я прави от глина, същата като Адам. Даже може да се твърди, че Адам е черновата, а Ева – оригиналът. Явно в Светото писание са смесени два текста, от които единият е патриархален, а другият – матриархален!

Обаче, както пише в писанието, последните ще бъдат първи. Англосаксонската култура по традиция е много по-мъжествена от българската. И тъкмо в тези страни днес феминизмът е най-войнстващ. Там някои вече твърдят, че Бог не е мъж, а жена. Даже има един такъв холивудски филм, в който ролята на Бог я играе Аланис Морисет. Ангелите са мъже, и то все кървави бандюги.

Или пък знаменитата книга на Дан Браун, която твърди, че истинският продължител на християнството е Мария Магдалена, а главната героиня е неин пряк потомък, последен носител на кръвната линия на Христа. Тя е Светият Граал. Всичко това са симптоми за радикална смяна в културните кодове на западния свят.

Излиза, че има световна антимъжка конспирация?

Не знам дали е кон-спирация или кобило-спирация. Погледнете какво става с американската армия. Първо тя се феминизира, т.е. привлече жените за пушечно месо. Вместо тюлени – тюленки. Учат ги как да издебват чалмите изотзад и да им чупят вратовете с голи дамски ръце. Но това не е всичко. Засега Обама е изпълнил само едно от предизборните си обещания – официално разреши на хомосексуалистите да служат в армията. Накъде води това? Много ясно – към прогонването на праволинейните мъже от военната служба. И най-смелият мъж има един първичен страх – да не обърне резбата. Да спи на съседни нарове и да се къпе под същите душове с гейовете за него е недопустима заплаха. Никой честен орач няма да остане. Така световният полицай радикално сменя половата си ориентация, подготвяйки почвата за световния женски преврат.

Не вярвам мъжете да се дадат толкова лесно…

Когато духът на мъжа е сломен, той е като остригания Самсон. Затова фабриката на мечтите – Холивуд, усилено подготвя почвата. Рамбо вече е хистъри. Поне 80 на сто от екшън героите днес са жени. Ако „Терминатор” се снима днес, ролята няма да се изпълнява от Шварценегер, а от Анжелина Джоли. Тя и без това играе нещо като супермен в ролята на Лара Крофт. Един дамски шут и петима яки мъже гаснат като свещи. За нула време фабриката на мечтите смени културния си код. Можете ли да си представите Мерилин Монро в ролята на Тарзан? Ами вижте кой е най-свирепият воин в БСП. Пред очите ни социалистът бива освободен от оковите на мъжествената роля. За какво му е да се прави на герой, когато неговият Конан Варварина е Татяна Дончева?

Собствениците на чуждите компании, които инвестираха у нас, първи усетиха по-качествената материя на българките и назначиха жени за изпълнителни директори на представителствата си тук. Бойко Борисов взе пример от тях и вероятно затова стигна до мястото, на което е днес. Но всъщност и вие навремето, когато създадохте „24 часа”, избрахте жени за ваши първи заместници. Може ли да кажем, че умните мъже знаят как да се възползват от качествата на жените?

Не знам, питайте умните мъже. В интерес на истината първите зам. -главни на „24 часа” бяха двама мъже – Владо Райчев и Атанас Атанасов. Жените после превзеха положението. И в „Мултигруп” стана така.

Но ако трябва да съм честен, докато бях шеф, никога не съм разсъждавал дали жените или мъжете имат повече професионални качества. Тази сексистка тема за мен възникна по-късно, когато се хванах да водя рубриката „Мъжете” в „Плейбой”. Тогава започнах да се напъвам да измислям някакви шеговити текстове, с които да забавлявам читателите, пардон, зрителите, които уж трябваше да са 99 на сто мъже. Нали не ме вземате на сериозно?

В никакъв случай. И все пак феминизацията в днешното управление е очевидна.

Според мен тя не е автентична, самородна феминизация, а е следствие от факта, че Бате Бойко е силно доминиращ мъжкар – или поне така изглежда отдалеч. Край такива индивиди другите мъжкари трудно виреят. И в природата е така – алфа-кучето е заобиколено от кучки, кучовете гледат да стоят по-далеч. На г-н Борисов вероятно му е психологически много по-удобно да командори отстъпчивия и деликатен пол, но представям си после как тези дами си го изкарват върху мъжете вкъщи. Ето, мъжът на Румяна Желева се е скрил чак в Бургас и не смее да припари в София.

Истинската феминизация ще дойде тогава, когато владетелите на големите богатства се окажат вдовиците на днешните олигарси.

Както знаем, това са предимно бивши манекенки и фолкпевици. Представете си каква веселба ще настане!

Какви други качества освен лоялността цените в нежния пол?

Ценя всички качества, които пречат на лоялността.

Как се чувства един мъж като вас във време, в което жените са силни, а мъжете – красиви?

Мъж като мен с нетърпение чака внучетата. Над 60 човек вече не може да тича след жените, принуден е да се влачи.

От кого сте получавали по-големи удари под кръста – от жени или от мъже?

Винаги сам съм подготвял старателно всичките си разочарования. Разочарованието е важно нещо, то не трябва да се оставя в женски ръце…

Ако трябва да изживеете остатъка от дните си на пустинен остров, с кого бихте предпочели да сте – с мъж или с жена? И защо?

Естествено, че с жена. При двама мъже не може да има нито матриархат, нито патриархат. Ще се окажа теоретически неподготвен.

Кои са по-големи досадници – мъжете или жените?

Жените са изключително досадни, защото в тях виждаме своето отражение.

Разкажете нещо за майка си. Каква жена беше тя?

Майка ми беше талантлива журналистка. Освен това беше гениален готвач, наследила бе този талант от баба ми. Но не готвеше някакви старовремски манджи, а четеше литература и експериментираше с рецепти от целия свят. Имаше едно томче – „Готварската книга на ООН”. Благодарение на тази книжка майка ми стана пионер на кулинарната глобализация. През седмицата тя бе заета, но в неделята правеше обяд с по 5 блюда с целия комплект чинии и прибори. Обичаше да кани гости, родителите ми имаха широк кръг приятели, сред които известни писатели, художници, учени. За съжаление тя роди две момчета и готварският талант в нашия род се прекъсна. Той си вървеше по женска, матриархална линия.

Жълтите вестници издигат призива за публичност на личния живот на публичните хора. Защото така било по-честно. Вашето мнение?

Това също е част от настъпващата феминокрация. За какво си говорят блондинките, докато им правят СПА процедура, коламаска и пилинг? Вадят мръсното бельо на публичните мъже, с които общуват романтично. Помнете ми думата, още 20 години и в България всички гащи ще са общи. В този смисъл блондинките ще построят комунизма. Треперете, брюнетки! И се стягайте за трудововъзпитателните лагери…

Facebook Twitter Google+

0 Коментара