Ако харесвате екстремния туризъм и сте пристрастени  към едно от неговите най-красиви и енигматични лица – т.нар. дайвинг, то в Тайланд ви очаква едно незабравимо пътешествие в подводния свят. Азиатската държава е надарена с невероятна природа, а възможностите за гмуркане в морските й дълбини са наистина огромни. Все повече туристически агенции предлагат ваканционни пакети и екскурзии, при които фокус са нестандартните приключения и спортните активности. А повечето хотели по екзотичните тайландски острови продават дайвинг турове за запознаване с магията на живота под водата.

Гмуркането в Тайланд е бързо развиваща се туристическа услуга и се радва на голямо търсене. Почти във всеки местен курорт може да намерите оферти на поне няколко водолазни центъра.

С кристално чистите си води Андаманско море е дом на някои от най-красивите тропически риби и коралови рифове. Островите му са лесно достъпни по въздух и вода – със самолет и скоростни лодки, и предлагат много възможностите за гмуркане.

Все повече туристически сайтове нареждат Тайланд сред най-добрите места за дайвинг в света. А ето и някои от топ локациите за гмуркане в тази прелестна и спокойна азиатска страна, където не просто ще имате възможност да се потопите във водното царство ( ако сте любител), но и да получите истински професионален сървис (ако сте напреднал гмуркач).

Пукет

Остров Пукет, който е разположен на западния бряг на Тайланд, е едно от най-притегателните места за хората с приключенски дух. Освен с невероятните си плажове, изумруденото Андаманско море и разнообразния си нощен живот, Пукет е изкушение и за любителите на дайвинга. Плажовете на западния бряг на Патонг, Кат и Карон са своеобразни врати към подводния свят.

Пукет и околните острови са високи варовикови скали, издигнали се вертикално от морето. Най-известният от тях е използван в един от филмите за Джеймс Бонд. Сега е известен като „Острова на Джеймс Бонд”, но истинското му име е Панг-нга (Phang-nga).

Освен живи скатове, баракуди и скорпиони, в подводния свят на Пукет има всякакви останки от потънали съдове. На места като Тер Бей и Рача Яй има цели гробища от кораби, които са много интригуващи като обекти за изследване под водата.

Не пропускайте да посетите и рифа на Anemon, до който – на дълбочина от 32 метра – се намира потъналият японски ферибот King Cruiser.

Ко Док Май

Това островче недалеч от Пукет е едно от най-популярните места за гмуркане в района, както и адрес за чудесна подводна фотография.

В превод името на миниатюрното парче суша от варовик  означава „Цветен остров“. Има различни истории за това как мястото е получило названието си – някои казват, че дължал името си на факта, че бил пълен с цъфнали цветя, а други твърдят, че е кръстен така заради подводната красота край бреговете му.

Ко Док Май е специално място за гмуркане – най-вече  на професионални водолази. Отлична локация е и за нощно гмуркане. Наред с чудната коралова градина, тук може да видите още леопардови акули и сиви рифови акули. Това е и място, където е възможно да забележите морски кончета, арлекинови призрачни риби, боксерски скариди, белооки мурени и други. Тук обичат да идват често и изследователите на подводни пещери.

Ко Рача Яй

Само на един час път от континенталната част на Пукет се намира живописният остров Ко Рача Яи. Той е популярен както сред ценителите на красивите плажове, така и сред онези, дошли в Тайланд най-вече да се гмуркат. Освен разнообразните коралови образувания, водолазите могат да видят тук цветни тропически риби, екзотични охлюви, баракуда и пуфър риба. С целогодишния си достъп и плитки заливи до 25 метра, Ко Рача Яи е идеален както за опитни дайвъри, така и за начинаещи.

Shark Point

На морското дъно при Shark Point могат да се видят леопардови акули. Освен тях, приключенците може да имат късмета да се срещнат с други най-различни видове тропически риби и пясъчни корали. Локацията се намира от 30 километра от континенталната част на Пукет и представлява наистина идеално място за гмуркане.

Anemone Reef

Близо до Shark Point ще намерите и друго райско място за водолазите – Anemone Reef. Главната му атракция са невероятното количество морски анемонии. Тук може да наблюдавате още снайпер, риба клоун, леопардови акули, риба тон, баракуда, а понякога и мурена. На дълбочина от 32 метра са останките на японския ферибот King Cruiser. 20 години след потъването си, 85-метровият кораб се е превърнал вече на практика в един изкуствен риф и е истинска атракция в подводния свят.

Островите Фи Фи

Те безспорно привличат много посетители, особено след излизането на филма „Плажът“ с Леонардо ди Каприо. Намират се между Пукет и западния бряг на континента. Островите Фи Фи са дом на две от най-колоритните места за гмуркане, наречени Кох Бида Нок и Ко Бида Наи. Самите обекти са защитени като част от тукашния национален морски парк. Край тях има не само изобилие от коралови градини, но и на всякаква морска флора и фауна: змиорки, костенурки, октоподи, брадати скорпиони, лъвови риби, леопардови акули, морски змии, калмари и морски кончета.

Симилиански острови и острови Сурин

Симиланските острови със сигурност са един от най-добрите места за гмуркане не само в Тайланд, но и в света. В релефа им по дъното преобладават коралите и гранитни камъни. Разположени са на около 60 км от западното крайбрежие на Тайланд.

Островите Сурин пък са чудесно място за хора, които искат да наблюдават различни твърди корали и цели стада от тропически риби. Сред най-големите му забележителности е т.нар. Stonehenge, скално образувание, пълно с риба и други морски обитатели.

Все по-често любителите на дайвинга предпочитат т.нар. подводни сафарита, по време на които, докато пътуват с яхта, си избират най-привлекателните места за гмуркане и изследване на подводния свят. Фауната в морски парк Симилан например е истински рай за пътешествениците и защитници на природата. Тя е защитена от закона на Тайланд, а достъпът на рибарите е забранен в района.

Гмуркане в Тайланд

Richelieu rock

Това е една от най-популярните спирки на подобно морско сафари под водата. Мястото от години е сред най-добрите в световните пътеводители и сайтове за дайвинг. Рифът с формата на подкова е открит от прочутия френски естествоизпитател Жак Ив Кусто и се намира на 18 км от островната група Сурин (и на около 200 км от Пукет). Той е известен със своите лилави корали, както и с изключително разнообразния си морски живот: дребни риби, скариди арлекин, големи пелагики, китова акула, манта, баракуда и групер.

Източно от Едем

Ако търсите място за гмуркане в Симиланските острови, което да е подходящо за хора, които нямат много опит, East of Eden е такова място. Видимостта през повечето време там е доста добра и може да се насладите на великолепието на живописните твърди и меки корали и екзотични риби.

коралов риф Тайланд

Малкото островче Ко Бон

То прилича по-скоро на скала, защото се издига отвесно от дълбините на океана. Поради изобилието от планктон наоколо си, привлича китови и леопардови акули, а да плуваш с китова акула, която достига дължина от 14 метра определено е незабравимо преживяване.

Кох Бон е намира на около 20 км североизточно от най-северния край на Симиланските острови. На повърхността е просто скала, покрита с малко зеленина. Най-използван за гмуркане е хребетът, който стърчи от западната страна на острова и продължава под водата до дълбочина 40 метра.

Elephant Head Rock

Тази скала, която е част от Симилинсите острови, предлага страхотно преживяване за спелеолозите и любителите на гмуркането в пещери. Наречена е така, защото прилича на главата на слон. Водолазите имат шанса да видят тук редки екзотични риби като рифови акули, баракуда и множество цветни тропически екземпляри.

Ко Тао

Остров Ко Тао, или „Островът на костенурките“, е  част от архипелага Чумпхон на западния бряг на Тайландския залив. Той е едно от най-популярните в Тайланд места за гмуркане. Тук може да имате близки срещи от третия вид с необичайни видове риби като китове и леопардови акули.

Ко Самуи

Ко Самуи е третият по големина остров в Тайланд след Пукет и Ко Чанг. Освен яркия подводен пейзаж тук, ще имате възможност да се гмурнете надълбоко и да наблюдавате отблизо скатовете и баракудите. Ко Самуи предлага много възможности за дайвинг както за професионалисти, така и за начинаещи. Може да се гмуркате в пещери, срещу течение, да се разходите под водата около кораловите рифове. Ще имате възможността да се насладите на стотици видове екзотични риби, някои от които се срещат само в този район.

Патая

Патая е едно от най-популярните места за гмуркане, намиращо се на около 123 км от Банкок. Във водите близо до Патая може да се види известният кораб „Нардип“, потънал там в края на Втората световна война. В този район подлежат да подводно изследване и фотография различни обекти с изкуствен произход. Крайбрежието в тази област е изградено от варовик, надупчен от подводни пещери, най-известният от които е т.нар. Двойна катедрала. Има две зали, обитавани от костенурки и калмари. Патая е място еднакво привлекателно както за начинаещи, така и за опитни водолази.

Патая

Това са само част от многобройните места за гмуркане в Тайланд. Азиатската страна има всички условия да задоволи всеки вкус. Една от по-екзотичните атракции тук е нощното гмуркане – за тази цел феновете трябва да отидат в резервата Чумфон, чийто подводни жители са активни през нощта. Друго по-различно преживяване е пещерното гмуркане, като най-голям брой подземни пещери има в провинция Краби, тъй като геоложката структура е доминирана от варовик.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара