Закономерност в предпочитанията на жените при избора им на партньор, разкрива проучване на психолози от Университета на Арканзас (САЩ).

Резултатите от проучването, публикувани в списание Personal Relationships, показват, че жените оценяват различни качества на мъжете в зависимост от намеренията им за дългосрочни или краткосрочни връзки.

Външният вид или характерът?

В проучването са включени 394 хетеросексуални жени на възраст около 19 години, от които 251 са били самотни, а 143 – във връзка. Целта на проучването е да се определи дали външният вид или характерът са по-важни за жените при избора на партньор.

Оказало се, че жените, които били настроени за краткотрайна връзка, били най-привлечени от релефните мускули при мъжете. Това може да се дължи на еволюционния инстинкт да се избере силен и здрав партньор за краткосрочно възпроизводство. От друга страна, жените, които търсят партньор за дългосрочна връзка, ценят повече добронамереността и чувството за хумор. Тези качества може да показват способността на мъжа да бъде добър партньор и баща.

Чувство за хумор

Интересно е, че проучването установява и различия в предпочитанията на жените по отношение на видовете хумор. Агресивният хумор, който може да обиди или унижи някого, не се харесва на момичетата по никакъв начин. Въпреки това, любезният и приятелски хумор е на първо място в списъка. Това може да означава, че жените търсят партньор, който е в състояние да създаде положителна и приятна атмосфера в една връзка.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара