Съществуват много разновидности на сладки и сочни плодове, които можете да включите в диетата си, без да се страхувате от рязко повишаване на нивата на кръвната захар.

Въпреки разпространеното мнение, че плодовете са вредни поради високото си съдържание на захар, има много видове, които могат да бъдат чудесно и здравословно допълнение към ежедневната ви диета. Тези сладки, но нискокалорични плодове са богати на полезни хранителни вещества, които могат да помогнат за подобряване на благосъстоянието ви и да намалят риска от редица заболявания.

Ягоди

Съдържание на захар в 1 чаша: 7 грама

Освен че имат ниско съдържание на захар, ягодите са богати на полифеноли, фибри, витамини и минерали, които помагат за подобряване на сърдечносъдовото здраве. Проучванията показват, че редовната консумация на този плод намалява възпаленията и нивата на „лошия“ холестерол.

Гуава

Съдържание на захар в 1 малък плод: 5 грама

Гуавата е отличен източник на витамин С, като съдържа 4 пъти повече от този важен антиоксидант, отколкото портокалите. Яденето на гуава може да помогне за съкращаване на продължителността на симптомите на настинка поради високото съдържание на витамини и други хранителни вещества.

Кайсия

Съдържание на захар в 1 средно голям плод: 3 грама

Кайсиите съдържат 86% вода, което ги прави чудесни за поддържане на хидратацията на организма. Адекватният прием на течности е от решаващо значение за здравето на ставите, регулирането на телесната температура и изхвърлянето на токсините.

Киви

Съдържание на захар в 1 среден плод: 6 грама

Освен че е с ниско съдържание на захар, кивито е богато на разтворими и неразтворими фибри, които спомагат за подобряване на работата на червата и облекчаване на симптомите на синдрома на раздразнените черва.

Черна боровинка

Съдържание на захар в 1 чаша: 7 грама

Къпините са богати на антоцианини – полифеноли, които имат положителен ефект върху регулирането на кръвната глюкоза. Редовното консумиране на тези плодове може да помогне за по-ефективен контрол на нивата на захарта.

Включването на тези пет плода с ниско съдържание на захар в ежедневната ви диета е чудесен начин да обогатите храненето си с хранителни вещества, без да рискувате да прекалите със захарта. Те не само са здравословна алтернатива на сладкишите, но и могат да помогнат за укрепване на имунната ви система, подобряване на храносмилането и намаляване на възпаленията в организма.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара