Стремежът към загуба на тегло през годините е довел до развитие на много различни идеи и методи за постигане на тази заветна цел…  А една от тях е именно концепцията за „храни с отрицателни калории“.

Предполага се, че тялото изразходва повече калории за храносмилането на тези „магически“ храни, от колкото съдържат самите те в състава си. И това води до своеобразен калориен дефицит и по-лесно отслабване.

Но преди да напълниш хладилника си с целина и краставици, нека разгледаме тази идея по-подробно, за да видим има ли наистина такива храни и как точно могат да ти помогнат в изгарянето на излишните килограми.

Преди това обаче:

Да си припомним какво са калориите

Калорията е единица за енергия. С хранителни калории измерваме енергията, която можем да си набавим от определено количество и вид храна или напитка.

С изключение на водата, всичко друго, което консумираме в ежедневието си съдържа калории, които тялото ни използва като енергия за захранване на физиологичните си процеси.

Какво ще рече „храни с отрицателни калории“?

Както вече загатнах по-горе, това са храни, които изискват повече енергия от тялото да ги усвои, от колкото си набавяме от самите тях.

Например храна, която съдържа 50 ккал на 100 гр., но тялото изгаря 60 ккал, за да може да я разгради и усвои напълно. Водейки до 10ккал калориен дефицит.

Обикновено такива свойства се приписват на различни плодове и зеленчуци, като ябълки, целина, краставици, маруля, грейпфрут, броколи, диня, моркови, домати и др.

Съществуват ли наистина храни с отрицателни калории?

За съжаление – не.

Науката не подкрепя съществуването на храни с истински отрицателни калории. Въпреки че е вярно, че храносмилането изисква разход на енергия, известен като термичен ефект на храната (TEF), този енергоразход далеч не е достатъчно висок, за да надхвърли приетите от самата храна калории.

В повечето изследвания по темата, заключението е, че термичният ефект на храната се равнява на едва 0-3%  от нейната калорийна стойност за храните, богати на мазнини, 5-10% за въглехидратите и до 20-30% за храните, богати на белтъчини.

И тъй като храните, на които обичайно се

приписват „отрицателни калории“ са плодове и зеленчуци,

те реално са предимно въглехидратни източници с ниско съдържание на белтъчини.

Така че, дори и полезната, диетичната целина си остава обикновен зеленчук. Въглехидратна храна, която макар и нискокалорична, изисква едва 5-10% от калориите в нея, за да може тялото да я усвои пълноценно.

Нещо повече… тези храни обикновено са и доста богати на фибри и реално изискват ОЩЕ ПО-МАЛКО калории от тялото, за да ги усвои.

Това не ги прави безполезни при отслабване обаче! Ето защо:

И все пак – помагат ли тези храни при отслабване?

Всъщност – да!

Макар и да не са магически храни с отрицателни калории, продуктите в тази група все пак си остават здравословни, диетични допълнения, подходящи за прием във всяка диета. И определено могат да ти помогнат в успешното отслабване. Но не защото изгаряш повече калории за усвояването им, от колкото приемаш с тях…

Ето истинските причини за ефективността им в режима за изгаряне на мазнини:

  • Богати са на фибри и с ниско съдържание на калории,

така че могат да помогнат едновременно за контрол на апетита и по-лесно придържане към калориен дефицит.

  • Съдържат много витамини и минерали

Тези микроелементи не са директно свързани с отслабването, но са жизнено-важни за здравето и благополучието ти. А когато си в добър тонус и форма – придържането към диета е по-лесно!

  • Това са пресни, необработени храни

Това е важно, защото изследванията показват, че спазването на хранителен режим, богат на непреработени храни, увеличава максимално броя на калориите, които изгаряме чрез TEF. Тъй като обичайно термичният ефект на непреработени храни е по-висок от този на готовите преработени продукти.

  • Съдържат много вода в състава си

Повечето плодове и зеленчуци в тази категория са сочни и съдържат много вода в състава си. А при отслабване, адекватният воден прием е важен за по-лесното засищане, за пълноценното усвояване на храната и ефективното пречистване на излишните вещества от нея.

Не трябва да залагаш само на храни с „негативни“ калории

в режима си обаче! Колкото и да се полезни, те не съставят пълноценен хранителен режим сами по себе си.

За да можеш да отслабнеш ефективно и здравословно, трябва да заложиш на разнообразни питателни източници на белтъчини, въглехидрати и мазнини в менюто си. Като освен плодове и зеленчуци, то трябва да включва и пълнозърнести храни, варива, чисти меса, риба, млечни продукти, ядки, семена и полезни мазнини.

Пък и с подобен начин на хранене ще можеш спокойно да включваш и глезотийки в режима си от време на време, без да се притесняваш за резултатите си в дългосрочен план. Тъй като правилно захраненият (дори и в калориен дефицит) организъм работи като добре смазана машина и лесно се справя отклоненията, които неизбежно има всеки от нас, когато се опитваме да отслабнем.

В заключение…

Идеята за храни с отрицателни калории може да е доста привлекателна, но науката не я подкрепя и не трябва да залагаш големи надеждни на шепа плодове и зеленчуци, за да постигнеш целта си.

Въпреки това, фокусирането върху диета, богата на плодове, зеленчуци и други нискокалорични, но богати на хранителни вещества храни, остава солидна стратегия и за трайно отслабване, и за цялостно здраве!

Не забравяй, че дългосрочната, устойчива загуба на тегло изисква създаване на трайни здравословни навици, а не бързи, половинчати решения.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара