Днес в нашата редакция е Али Джеппар, бизнесдама и притежателка на международната PR компания Topсity.

Алиша разкажи ни, моля те, каква е силата на PR в съвремието и може ли изкуственият интелект да го замени?

Изкуственият интелект не може да замени PR, може само да му бъде помощник.

Това е и ценността на PR професионалиста – неговият опит, знания и възможности са незаменими като цяло.

В днешно време , когато информацията вече пренасища  обществото, PR ще бъде още по-необходим, за да се открои лична марка или марка като цяло, сред толкова голям и  пренаситен пазар от стоки или експерти.  Но  съм и сигурна, че самият PR ще промени скоростта и някои форми на промоция.

Въпреки достъпа до много възможности благодарение на изкуственият интелект , много предприемачи трудно ще се адаптират към новото темпо на развитие и помощта на PR компаниите ще бъде все още актуална.

Кажете ми в какво е предимството на професионалният PR?

Професионалният екип винаги е инвестиция в имиджа на вашата марка.  Ще ви дам пример :решaвате  сами да поработите върху медийното разпознаване.

Предизвикателствата, с които ще се сблъскате: топ медиите няма да преговарят с вас, тъй като предпочитат да си сътрудничат с доказани PR компании, докато други няма да работят върху статията от гледна точка на ефективността (много медии не се занимават с този въпрос, така че просто ще получите статия, която няма да изпълни своята цел.

Следват  други въпроси: неподходяща снимка,или  съдържание, неправилно заглавие или заглавие на статията и много други нюанси, които не са взети под внимание, резултатите от които ще бъдат неефективност и в резултат на това загуба на средства.

Работата с PR компания се отразява  не само на  качеството на медийното представяне, правилно избраната стратегия на PR компанията, професионалния подход към всеки инструмент за популяризиране на клиентски проект, като се вземат предвид сегментът и характеристиките на популяризираната марка, но и получаването на бонуси, които  са се трупали с години.

Клиентите на нашата компания получават от нас PR бонуси на стойност от 3500 USD за годишен договор.

И това е в допълнение към други важни предимства, които можем да предоставим ексклузивно на клиентите

Алиш, как можеш да направиш човек известен?

Дори не можете да си представите каква дълга стратегия е това.  Много хора си мислят, че ще направя 1 или 2 корици, ще напишат 2 статии за мен и мога да очаквам нашествие от клиенти, наплив от милиони евро  плюс 1 милион фенове.  Но PR не работи така.  Популярността винаги е свързана с търпение, правилен подход към PR стратегията и упорита работа на цял екип от професионалисти.

Например, Наталия Водянова е била лицето на корицата на списание VOGUE в различни страни повече от 70 пъти.  В допълнение към много други публикации, предавания, сътрудничество с топ марки.

Работила сте като бизнес ментор в немската фондация KWB.  Каква беше вашата мисия?

Обучавах жени, които мечтаеха да започнат собствен бизнес, но не знаеха как да направят първата стъпка в предприемачеството.  Тогава получихме отличен резултат.  Спечелихме субсидия и всяка участничка откри своя първи бизнес.

Можем да преминем към по-лични въпроси.  Как  стигнахте до такъв успех?

Моята бизнес история започна на 24 години.  След развод, бременна, в големия непознат град Днепър.  Опитах се там, но нищо не излезе.  След това  се върнах за кратко в Крим.  Отворих онлайн магазин и след това го продадох.  С тези средства отворих салон за красота, отдадох го под наем и заминах за Киев.

В столицата отново започнах да търся себе си в бизнеса,  наемната работа не беше подходяща, тъй като нямаше на кого да оставя детето.  Там организирах ярък конкурс за красота и в същото време открих лъскавото списание Topcity. Първият   конкурс  беше последван от втори – вече в ОАЕ.

Между другото, аз бях първият собственик на конкурс за красота, официално проведен в Дубай.  Тогава си сътрудничих с хотел Armani, а Armani Fleur бяха наши партньори.  Списание Topcity има широка разпространителска мрежа в 5 звездни хотели в Саудитска Арабия, ОАЕ, също и по заявка на рекламодатели – Лондон, Турция, Украйна.

Наред с други неща, моят бизнес портфейл включва: провеждане на премиум събития в различни страни, работа в KWB, обучение и работа в политически PR (Украйна), социални проекти, участие в благотворителни проекти и откриване на PR компании(първо в Украйна, след това в САЩ и Европа).  Наскоро се пробвах  като автор на книгата „Самообучение“, където споделих с читателите най-полезните въпроси, които напредналите коучове задават на скъпите си сесии, и други полезни неща, които ми помогнаха да постигна първите си цели в бизнеса.

В момента работя и върху разработването на луксозна козметика за жени по целия свят.

Какво бихте пожелала на читателите на нашето списание?

Вярвайте в себе си.  Пожелавам на всяка жена да намери път към себе си и да бъде щастлива въпреки външните обстоятелства.  И нека външните фактори са най-благоприятни, мили мои!

Instagram : @aliyejeppar

Facebook Twitter Google+

0 Коментара