Бебето е готово да лази обикновено след шестия месец. Подготвяло се е месеци преди това. Сигурно сте забелязали как преди къпане повдига глава, поставено на твърда подложка, разсъблечено, придвижва се на милиметри (а е едва на 40 дни!). Протяга инстинктивно ръчички, улавя се за пръстите ни.

Гимнастика

Към петия месец майката може да прави една приятна за бебето гимнастика – хваща противоположните крак и ръка и го обръща по коремче (въртене на колело). Това укрепва мускулите му и стимулира опорно-двигателния апарат.

Как започва пълзенето?

Всяко бебе само решава кога е готово да тръгне -зависи от теглото му и от неговата жизненост. Пълното бебе не бърза с движението. Някои бебета пълзят много малко време, други по-дълго. А трети направо се изправят и прохождат. Няма правила. Обикновено бебето започва да стои седнало между 7-ия и 9-ия месец, подпряно с възглавница. Катурва се настрани, опитва се да лази. Или се хваща за преградата на леглото или кошарката и стои изправено.

Проходилката – да или не?

Едни бебета се .залепват за нея, харесва им да я бутат, забавляват се. А други се съпротивляват, пищят. дразнят се и се чувстват неудобно и несигурно. Тогава го оставяме да си пълзи свободно. Някои бебета си имат кошарка, в нея се чувстват добре и най-важното – при пълзене ръцете им остават чисти (колкото и да е поддържан домът, като лази, микробите се „лепят“ по бебето). Да измиваме често ръцете му, то обожава да ги поставя в устата си заедно с намерените на пода „съкровища“ – дребни предмети, прашинки, конци, мъниста. Да бъдем внимателни и предвидливи – да вдигнем нависоко всичко, което е опасно за поглъщане И да отстраним от пътя на пълзенето предметите с остри ръбове.

Уморява ли се?

Не. Когато пълзи, то не влага големи усилия. За него е удоволствие. Приятно му е да се придвижва към предметите и да опознава нещата наоколо. Някои пълзят много бързо напред, други – назад или настрани, трети – комбинирано.

Кога майката има причини за безпокойство?

В случаите, когато бебето не посяга към близките предмети, не хваща протегнатите към него ръце, не прави опити да сяда или да се изправя. И когато го изправят на крачета, те омекват. Наложително е в тези случаи да се потърси консултация с невролог. Задължително е от третия до шестия месец бебето да бъде прегледано от ортопед, особено ако в семейството има вродена луксация на тазобедрените стави.

Недоносените бебета

обикновено закъсняват с три месеца в лазенето, прохождането или проговарянето, но и това е индивидуално. Ако майката се занимава непрекъснато с бебето, говори му, прави му подходящи гимнастики, подводен масаж, стимулира го с играчки, държи буден интереса му към тях – това би го накарало да се движи по-активно.

Преносените бебета се раждат no-зрели и обикновено започват да пълзят или прохождат малко по-рано.

При близнаците.

Бебетата се стимулират едно друго. Обикновено при разнояйчните и разнополовите момичето прохожда първо. А бебето, което е родено
първо (дори и при еднополовите) е някак си по-уморено и второто го изпреварва в лазенето и прохождането.

Хранене.

Естествено бебешкият апетит се усилва от двигателната активност. До шестия месец, малко преди да пропълзи, то се захранва с разнообразни нови храни. Не бива обаче да се прехранва. Педиатрите са категорични: дебелото бебе е радост за майката, но това не е добро за самото него! Обикновено по-пълното бебе малко по-късно прохожда. След десетия месец в менюто трябва да се включват супи с месо, жълтък. Да се увеличат плодовите сокове до 100 грама дневно. Към 10-11 месец – храна с повече белтъчини, пилешко, телешко месо, риба – пасирани. Да не се пропускат и зеленчуковите пюрета. Като профилактика може да се дава за 10 дни витаминозен сироп за бебета „Саностол“.

Рахит.

Едно вече изчезнало заболяване. Наблюдението в детската консултация обаче е задължително. Ако се забележи, че към 2-4 месец двигателната активност е забавена, ако бебето има изкривени крачета, широк, бъчвовиден гръден кош, се налага специален преглед и лечение. Предписва се витамин Д и калций, правят се облъчвания с кварцова лампа. Важно е облъчването де не съвпада с даването на витамини и калций.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара