Сънят при децата е от изключителна важност, за да бъдат здрави, бодри и спокойни. Поради тази причина, добре изградения режим за спане е ключов фактор, за поддържането на добро здраве и устойчива нервна система.

За да бъде сънят на детето качествен, влияние оказват някои фактори, като – общото състояние на детето, сезона, изпитаните емоции през деня и т.н. Като от най-голямо значение е удобството по време на сън. Именно затова от първостепенно значение е избора на подходящо детско легло и придружаващите го спални принадлежности.

В днешно време, избора между различни модели детски креватчета е изключително голям. Като това позволява на родителите, да изберат възможно най-добрия вариант, за своя малчуган.

Как да изберем подходящо детско креватче?

За да закупите най-подходящото детско легло е добре да съобразите следните критерии:

  • Възрастта на детето
  • Размери на креватчето
  • Вид на леглото
  • Място за съхранение
  • Разтягащ механизъм
  • Допълнителни прегради
  • Възможни цветови варианти
  • Разполагаем бюджет

Голяма част от мебелните производители, предлагат детски креватчета, които са предназначени за определена възраст. Някои от моделите, могат да се използват, както за бебета, така и за малко по-големи деца.

При избора на детско легло, е добре да помислете в перспектива. Тоест дали конкретния модел, ще може да се използва, когато детето порасне или ще се наложи, закупуване на ново легло.

Размерите на самото креватче и разстоянието между него и останалите мебели, трябва да са предварително взети. Те са задължително условие, при избора на детско легло, за да съобразите свободното и заетото пространство в стаята.

Типовете легла се разделят, според броя и нуждите на децата. Най-често срещани са стандартното, двуетажното, трансформиращото или цялостно оборудваното.

Освен класическите детски креватчета се предлагат и преобразени модели, под формата на кола. Чрез избора на подобен дизайн, ще допълните по нестандартен начин, интериора на детската стая. Тази опция е перфектна, за деца, които не искат да спят сами.

Двуетажните легла, са често предпочитани при отглеждането на две деца, защото всяко от тях разполага със своя част. Като тези модели са снабдени със стълбичка, за по-лесния достъп до горното легло.

Други модели, като цялостно оборудваните, са изключително функционални, тъй като са снабдени с повече удобства, като чекмеджета, рафтове и дори стъпала. Те са добър избор, който спестява средства, за закупуването на останалите компоненти.

Детските креватчета, които имат функцията да се трансформират, са именно тези, които позволяват разширения. Благодарение на тях, се осигурява допълнително легло, което е конструирано под формата на чекмедже с издърпващ механизъм. Особено добър вариант, при гостуващи деца.

При всички изброени видове детски креватчета, може да присъства допълнително място за съхранение. Ако се ориентирате към подобни модели, то със сигурност ще сдобиете с повече пространство за оползотворяване.

Друга алтернатива, която присъства при някоя модели е наличието на матрак към леглото. В повечето случаи, матраците са специално проектирани за конструкцията на креватчето, което гарантира максимално удобство.

За малчуганите с неспокоен сън, има решение – допълнителни прегради. По този начин, леглото отново се доближава по вид кошарата, но не напълно. Такива типове легла, обикновено имат поставена решетка, намираща се в горната част.

При асортимента от детски креватчета, обикновено присъстват светли нюанси, като розово, синьо, зелено, сиво и бяло. За онези от вас, които не държат на открояващите се цветове, могат да се насочат към дървесните и кафеникави тонове.

На последно място, но не и по важност, стои въпросът за средствата, предназначени за детско легло. В зависимост от големината, екстрите и допълнителни разширения, цената може да варира. Затова можете да се ориентирате към промотирани модели или евентуални отстъпки, които често са предлагани от магазините за мебели.

Всичко необходимо за спокоен детски сън

Започвайки от леглото и стигайки до завивката, всеки един компонент, трябва да бъде напълно съобразен с нуждите на детето. По този начин ще му осигурите максимален комфорт, по време на сън.

Освен избора на легло, е важно да обърнем внимание и на останалите детайли, влияещи върху съня на детето.

Матрака е много важен, за да се осигури комфорт и отпускане на тялото. За децата е много важно, да е малко по-твърд, за да поддържа в правилна позиция гръбначния стълб. Също така, трябва да е съразмерен, за да приляга на леглото (в случай, че трябва да се закупува отделно).

Детската възглавница, не трябва да е нито твърде висока или мека, а да е изцяло съобразена с пропорциите на тялото. Поради тази причина е добре да се насочите към възглавници, спрямо възрастта на детето. За превантивна мярка е препоръчително да заложите на хипоалергичен тип.

Избора на подходяща детска завивка, също е важна, за да поддържа равномерна температура по време на сън. Памучното спално бельо е подходящо, за да се избегне излишното спарване на кожата.

При правилно подбраните спални аксесоари и удобно детско креватче, можете да си гарантирате, че вашето дете ще има здравословен и пълноценен сън.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара