Национална мрежа за децата организира за десета поредна година наградите „Златна ябълка“. Отличията се присъждат на личности, организации и институции, които със своите усилия работят за подобряването на живота и благосъстоянието на българските деца.

Наградите бяха връчени на 1 юни на специална церемония, която се проведе онлайн. Водещи на събитието бяха Мария Силвестър и Георги Керемидарски от младежка мрежа Мегафон.

„10 години са малко и много. Вече десет години наградите отличават героите на децата в България. „Златна ябълка“ е символ на това, което ежедневно правим за добруването на българските деца, а те точно в този момент се нуждаят от подкрепа и защита повече от всякога“, коментира Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Наградите „Златна ябълка“ се присъждат традиционно в категориите „Герой на децата“, „Училище“, „Болница“, „Община“, „Журналист“, „Благотворител“, „Специална награда“ и Награда за цялостен принос.

Тази година за първи път Национална мрежа за децата въведе и нова категория – „Детска организация“. Целта на наградата е да отличи граждански организации, които със своята дейност са оказали положително въздействие върху децата и семействата в областите на здравеопазването, образованието, правосъдието, благотворителността и детските права. Тази категория, както „Герой на децата“, беше отворена за номиниране и гласуване от цялата общественост и своя вот дадоха над 3400 участници.

Десетото, юбилейно издание на Златната ябълка,

получи общо 47 номинации.

В останалите категории номинации по регламент подават близо 150-те организации членове на Национална мрежа за децата. В журито, на което се падна трудната задача да избере победителите, участваха: Александра Мирчева – Коалиция Образование 2030, Юлияна Колева – Национално сдружение на общините в Република България, д-р Бояна Петкова, Елена Атанасова – УНИЦЕФ България, Красимира Величкова – директор на Български дарителски форум, Алексей Пампоров – социолог от Институт за изучаване на обществото към БАН, Ирина Недева – председател на Асоциацията на европейските журналисти и Теодора Петкова – главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк. В журито участваха и младежи от „Мегафон“ които също дадоха своя глас.

Победителите в Златна ябълка 2020 са:

Категория „Училище“ – Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, гр. Суворово.

Гимназията беше избрана за фаворит заради интеграцията на високотехнологични решения в обучението, всеотдайния учителски екип и фокуса върху практическата професионална подготовка на учениците.

Категория „Община“ – община Никола Козлево, област Шумен

Община Никола Козлево спечели наградата заради системния подход и грижа към уязвимите групи, реализираните инфраструктурните проекти в полза на децата и провежданата политика срещу отпадане от училище и подкрепа на децата в риск.

Категория „Журналист“ – Йовка Йовчева, „Дарик“ радио

Журналист с дългогодишен опит, Йовка Йовчева спечели наградата с професионалната и обективна работа по важни теми, свързани с децата и семействата, и със своята журналистическа етика.

Категорията „Благотворител“ – Фондация Bcause

Платформата развива много и различни дарителски програми и е медиатор между дарителите и нуждаещите се. Благодарение на дейността на фондацията много болни деца и деца в риск намират подкрепа.

Категория „Болница“

Тази година Златна ябълка не получи нито една номинация в тази категория. Това е ясен сигнал за големия проблем в детското здравеопазване. В България все още няма модерна детска болница. Въпреки благоприятните развития по темата и обещанието на премиера Бойко Борисов да подкрепи строежа на нова, съвременна детска болница, ние сме наясно, че битката тепърва предстои. Надяваме се, догодина тази категория да намери своя достоен победител.

Специалната награда Златна ябълка: в. Дневник

Тази година носител е в. „Дневник“, чиято системна работа в сферата на детските и човешките права, борбата с пропагандата и дезинформацията, е пример за професионализъм и журналистическа етика.

Специална награда за цялостен принос към работата на Национална мрежа за децата:

Деян Колев, председател на Център за междуетнически диалог и толерантност Амалипе. Наградата се връчва за дългогодишните усилия за обединяване на учители, директори, медиатори, активисти, граждански организации, така че стотици деца да могат да ходят на училище и да се чувстват приети и част от една общност.

Детска организация: Фондация Живот със Синдром на Даун.

Усърдната и професионална работа на Фондацията ежедневно променя нагласите на обществото към децата със синдрома на Даун и помага за тяхната пълноценна интеграция. Не на последно място, те дават надежда и на самите деца и ги насърчават да развиват своя потенциал.

Герой на децата: Анна Йончева, Георги Пейков и Михаил Николов

Фотопроектът „Различните“ прераства в инициативата „Да играем заедно“, с която тримата създават люлки, които дават шанс на деца с увреждания да се забавляват със свои връстници.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара