След 15 юни, когато изтича извънредното санитарно положение, трябва да паднат всички ограничения, наложени заради кризата с коронавируса. Ще остават само социалните мерки и мярката 60/40, обяви премиерът Бойко Борисов преди заседанието на правителството.

Борисов отправи остри критикиува и заповедта на здравния министър за носене на маски в закрити пространства, най-вече в заведенията за хранене. „Виж как се отразиха на нас тези недомислици. Ако сега донесем една чиния, можем да сме без маски. Колко пъти помолих да прочетете внимателно. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали, но днес Емо Караниколов има рожден ден, ако бонбоните ги приемем за ястие, можем да свалим маските. Всеки ден на някой създаваме проблем с нещо недомислено. Отиваш и оправят тези недомислици“, заръча Борисов на Кирил Ананиев.

Според социалния министър Деница Сачева мярката 60/40 от 15 юни ще бъде с нови изисквания. Промяната предвижда разширяване на обхвата на лицата, които могат да се възползват от финансовата помощ. Възможности ще се дават не само за субсидия, но и работодателите ще могат да кандидатстват за безработни хора, които наемат на работа.

„Няма да се води компенсация на заплата, а субсидия. Мярката ще действа, както и досега, но няма да е нужно фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време. Ще е нужно да доказват само спад в приходите си. Тези, които до момента са се възползвали, ще могат и занапред да се възползват от нея. Осигурителният доход ще бъде като този, който е обявен май месец. Ще има възможност работодателите да наемат и безработни лица“, обясни Сачева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара