Не е лесно да балансирате между работата и дома, но колко добре успявате да управлявате този баланс, ще окаже изключително влияние върху отношенията в семейството.

1672069

Независимо дали работите в офис на пълно работно време или като фрилансър от дома, със сигурност сте се замисляли върху следните въпроси:

 • Работата ви позволява да имате по-добър стандарт на живот и по-рядко се притеснявате за недостиг на средства.
 • Щастливи сте от това, че се чувствате полезни и имате по-висока самооценка.
 • Имате приятели и социален живот и извън семейната среда.

Но също така понякога ви тревожат и следните мисли:

 • Затрупани сте с прекалено много работа.
 • Налага се понякога да отсъствате от важните за семейството събития.
 • Не винаги може да се отзовете, когато децата или партньорът ви имат нужда от вас.
 • Въпреки, че работите, домакинските задължения също трябва да бъдат свършени от вас.
 • Чувствате се много изморени или по-често сте заети, за да се радвате на социалния си живот

За някои двойки правилният избор е единият партньор да работи, а другият – не; други смятат, че съпругът е отговорен за доходите у дома, а е по-лесно ако съпругата работи по-часово или на свободна професия – по проекти от вкъщи. В някои семейства и двамата партньори се чувстват пълноценни само ако успеят да градят стабилна кариера и допринасят по-равно в семейния бюджет.

Когато към семейният живот се добавят и децата, изборът относно работата става доста ограничен. Опитите да балансирате между работните задължения и нуждата на семейството от вашето присъствие, са още по-трудни и изглеждат на моменти непосилни. Вероятно не винаги ще успявате да държите нещата под контрол, но има полезни трикове и съвети, които да ви помогнат да поддържате хармонията у дома и в офиса.

Балансът между семейството и кариерата е едно от най-жадуваните неща за родителите. Последните проучвания показват, че повечето са склонни да променят досегашния си работен режим с по-гъвкаво работно време, дори и това пряко да оказва влияние върху заплащането им, тъй като да прекарват часове с децата си става все по-голям приоритет в начина им на живот.

Всъщност да поддържате баланса, без това да ви изтощи физически и психически е доста трудно постижимо. Истината е, че с напредването на технологиите 8 часовия работен ден не отговаря точно на истината, така, че шансовете, когато се приберем у дома да имаме енергията да играем футбол с децата в парка или да се посветим на задачите по математика, чакащи ни на кухненската маса, значително намаляват.

Да промените начина си на работа, като обсъдите с шефа си дали е възможно да прекарвате по-малко часове в офиса за сметка на работа от вкъщи, или просто да се откажете от част от заплата, за да работите по-малко, е чудесно решение, стига да искате и да имате възможност да се преборите за това. Но в повечето случаи голямата промяна е предшествана от малки стъпчици в ежедневието и навиците ни, които могат да направят голямата разлика в отношението ни към важните за децата и семейството приоритети.

графика - баланс семейство

Ето 5 съвета, които родителите споделят, че са добро начало за промяната:

 • У дома – бъдете отпочинали. Често се прибираме от работа нервни и забързани от многото задължения и стресови ситуации в офиса. Ако трябва веднага след като се приберете, вземете 10 минутен душ, за да се почувствате релаксирани и да се отървете от ненужния стрес, от който семейството ви не трябва да е част. Децата буквално попиват вашето отношение и усещат, когато сте стресирани или нещастни. Дори и да прекарвате съвсем малко време с тях преди и по време на вечеря, ако сте отпуснати и спокойни, те също ще бъдат и ще се наслаждавате на времето заедно.
 • Приберете се у дома за вечеря. Дори и да са ви задържали в офиса и да сте се прибрали точно преди времето за лягане, нарежете малко плодове и поддържайте навика да си поговорите малко заедно за това какво сте правили през деня.
 • Правете нещо заедно. Не е нужно да е нещо супер специално, нито да изисква часове предварителна подготовка. Истината е, че децата ще са щастливи, че сте заедно независимо какво правите – дали подреждате масата за вечеря, дали измивате зеленчуците за салата или разхождате домашния любимец. Докато сте заедно и слушате какво ви говорят – те ще са щастливи.
 • Наслаждавайте се на ритуала за лягане. Баня или приказка за лека нощ. Или и двете ако има време. Ако сте отпочинали със сигурност няма да заспите по време на четенето. Децата нямат нужда от специално забавление. Те просто обичат да сте до тях. Прочетете им приказка и останете 10 минути при тях докато заспят. Това е повече от достатъчно, за да са щастливи.
 • Измислете си специална вечер. Вечер за филмчета, вечер за лего или компютърни игри. В забързаното ежедневие, няма как да правим всяка вечер нещо специално. Но можем веднъж седмично и това ще е най-щастливият им ден от седмицата, който ще очакват с нетърпение.

1688696

Както и да подходите към тези съвети, най- важно е да правите това с огромно желание  и да се наслаждавате на времето с децата. Не си позволявайте да изглеждате отегчени или нервни, защото това ще отблъсне семейството ви. Разбираме, че всичко това не звучи толкова лесно за изпълнение, колкото за четене, но нашият опит говори, че ако започнете само с една крачка, след това ще е по-лесно да преминете към следващата стъпка и малко по-малко да почувствате цялостната промяна в отношението към семейството. Едва ли има нещо, което ще заздрави връзките в семейството повече отколкото пълноценно прекараното време с децата.

Текстът е публикуван в списание My Magazine на верига магазини Happy Dreams!

Повече за съня и защо матраците Sealy са най-продаваните в САЩ ще научите тук: http://goo.gl/WhfCha

Facebook Twitter Google+

0 Коментара