Каквото и да ви е учила майка ви (че мързелът води до морално разложение и житейски крах), учените казват друго. Мързелът има и полезни измерения, твърдят те, и дават за пример ней-дълголетните животни в природата. Те задължително са „бавни“ – крокодили, костенурки, котки и риби.

lazy-774475_960_720

Авторът на книгата „Мързелът – залог за дълъг живот“ Инге Хофмаи сравнява човека с колата. Ясно е, че автомобил, изминал 100 000 километра по гладък път, е в по-добро състояние от този, който е пропътувал едва 20 000 километра, но през дупки и бабуни. Извън колоритните сравнения става дума за обмяна на веществата. Колкото е по-бавна и спокойна тя, толкова по-бавно настъпва стареенето. Според Хофман човек трябва да се движи правилно, за да не се изтощава твърде бързо неговата жизнена „батерия“. Зарядът на батерията пък зависи от три неща – гени, начин на живот и здравословно състояние.

Ето как учените съветват да „мързелуваме“ правилно. Важно е да ядем качествени храни, за да не хабим излишна енергия за освобождаването на токсините. Хубаво е и да уважаваме тялото си, без да го форсираме. Т.е. 2 килограма в повече няма да навредят никому, особено ако цената на свалянето им е свързана с тотално физическо и психическо изтощение. В този ред на мисли – движете се редовно, но без крайности. Посещавайте редовно ендокринолог, защото доброто хормонално здраве е гаранция за дълголетие. Не на последно място учените съветват да си поставяме реалистични цели, без да изпадаме в пределни амбиции, които ще уморят духа ни. Не се срамувайте от безделие, учете се от животните – те почиват във всяка удобна минута и мобилизират силите си само за наистина важните неща.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара