Изложба с шест от най-големите международни проекта, представени на фестивала ONE DESIGN WEEK в Пловдив миналия месец се откри във VIVACOM Art Hall в четвъртък.

Snimka 1

Симона Чаръкчиева, старши съветник “Корпоративни комуникации” на VIVACOM, и Рая Стефанова – арт директор на ONE DESIGN WEEK представиха експозицията със заглавие ШЕСТ АКЦЕНТА | ШЕСТ ПРОЕКТА, която ще може да бъде разгледана от софийската публика до 16 юли (събота).

Snimka 2

“Много се радваме, че отново сме партньори на ONE DESIGN WEEK, защото преди няколко години бяхме едни от първите партньори на фестивала и сме щастливи, че отново ще имаме честта да видим нещо много интересно от тях”, каза г-жа Чаръкчиева. Рая Стефанова сподели, че „всеки един проект разширява значението на думата дизайн” и направи обиколка за посетителите на събитието, разказвайки за експонатите в изложбата и за тяхното реализиране.

Осмото издание на фестивала беше озаглавено “Мога ли да помогна”. Идеята му е да се  разгледа дизайна като инструмент, който дава форма на всеки аспект от живота ни. Последните три години ONE DESIGN WEEK се базира в Пловдив и благодарение на VIVACOM част от него е пренесен в София в сградата на VIVACOM Art Hall.

В рамките на „ШЕСТ АКЦЕНТА | ШЕСТ ПРОЕКТА“ се представят над 30 международни и български артисти, които поставят под въпрос общоприетите възгледи за дисциплината дизайн.

Snimka 3

Шестте проекта включват резултати от различни работилници: дизайнерски експерименти на чуждестранни автори, опитващи да предстaвят своите произведения с типичните употреби в български контекст;  проекти, свързани с устойчиви практики, алтернативното използване на материалите и рециклирането; резултати от проекти, свързани с употребата на дизайна в различните култури; типографски проекти и резултати от серия работилници, в които се отправя един нов поглед към традиционни български символи като чушкопека и кукерите.

Snimka 6

Имената на проектите любопитно загатват своята идея и приканват всеки с отношение към дизайна да открие тяхното послание:

MIXED IDENTITIES, MATERIALITY BRUTALITY, SMALL CHANGE, BIG DIFFERENCE: ДЕЙВ ХАКЕНС – STORY HOPPER & PRECIOUS PLASTICS, BULGARIAN ORDINARITIES / DUTCH ODDITIES , DIPLOMATIC SHORTCUTS, LOST IN TRANSLATION .

One Design Week е международен фестивал за съвременен дизайн и визуална култура, който се проведе в Пловдив от 10-ти до 19-ти юни. Наред с 22 чуждестранни и български изложби бяха проведени редица работилници, отворени лекции, презентации и други събития.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара