Хвалбите допринасят за изграждането на погрешни разбирания и принципи в живота на бъдещите жени. Ако хвалите малкото момиче за онова, което е направило – много вкусно, много чисто, много красиво – в него се формира разбирането, че получава признание единствено, когато има някакви заслуги.

„Получавам признание само за онова, което съм направила“

Това е унищожителен принцип за жените. Истинското разбиране за нея би трябвало да бъде – аз съм достойна за любов, такава каквато съм, защото съм умна, грижовна, защото помагам, защото съм фея в кухнята, принцеса на сърцата. Жените имат здрава психика, когато одобряват себе си и приемат своята природа.

„За да имам любов, нужно е просто да бъда себе си.“

– такъв е естественият женски принцип, в който трябва да възпитавате своите малки момичета. Ако вие започнете да ги хвалите за заслуги, те веднага започват да си правят сметка – ако няма за какво да ме похвалят, любовта мога единствено да си я „заработя“, има ли заслуги – има и любов.

child-812025_640

Дайте на своята дъщеричка разбирането, че тя е съвършена и прекрасна такава, каквато е. Че няма нужда да се впуска в преследване и заслужаване на любовта – защото вие я обичате и й се възхищавате за това, което е тя самата.

При момчетата всичко е точно обратно.

Майките много обичат да говорят – ти си ми такава прелест, такова слънчице, такъв умник. Цялото това възхищение в крайна сметка способства за „обезсилването“ и загубата на амбиция при бъдещия мъж – защото вие го убеждавате, че той вече е достатъчно добър във всичко. А мъжете се чувстват силни и пълноценни тогава, когато има към какво да се стремят и какво да постигат. За да подбудите своето момче към усъвършенстване и стремеж към постижения, вие трябва да го насърчавате за неговите заслуги. Вместо да го засипвате с възхитителни обоъшения по.-добре покажете на гостите у дома направените от сина ви самолети, красивите му рисунки, футболните трофеи.

„Вижте какво е направило моето момче, гордея се с него“ –

тези думи са най-силната мотивация за бъдещия мъж.

Източник: webstage.bg

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара