90% от случаите на кожен рак са лечими, ако бъдат открити навреме. Специалистите призовават  всеки човек да провери своите бенки, както и тези на любимите си хора в рамките на международната кампания за повишаване на информираността SkinCheker на La Roche-Posay.

skin

Ексклузивно проучване, проведено от Ipsos за La Roche-Posay в 23 страни, показва, че 52% от хората никога не са си преглеждали бенките при  дерматолог и един от всеки четирима никога не са извършвали самопреглед. Изследването е проведено сред  близо 20 000 човека  между 15 и 65-годишна възраст и разглежда различните обществени нагласи и основните познания по отношение на рисковете, свързани с излагането на слънце.

Резултатите ясно показват, че навиците за защита от слънцето все още са на незадоволително ниво, като това се доказва и от нарастващия брой на случаи на меланом. И докато осем от десет души се предпазват от слънцето, четири от десет респонденти полагат грижа за своята слънцезащита само по време на ваканцията. Показателна е и липсата на консултация с дерматолог, който да провери за ранни признаци на рак на кожата, често видими с невъоръжено око. Само един от трима души в света проверяват бенките си поне веднъж годишно. В същото време  88% от анкетираните са запознати с опасностите от развитие на кожен рак при излагане на незащитена кожа на въздействието на слънчевите лъчи.

В България за десета поредна година Българското Дерматологично Дружество, в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология, организира Национална кампания за превенция на рака на кожата – „Евроменланома 2015“. Тази година са прегледани 1231 пациенти*, като са открити 14 случая на малигнен меланом, което означава, че благодарение на кампанията са спасени 14 човешки живота. До сега от безплатните консултации през годините са се възползвали над 20 000 пациенти  и една от най-съществените ползи на кампанията е,  че все по-рядко пациентите се колебаят преди да потърсят дерматологична помощ.

Развитието на заболеваемостта от кожен рак в България съответства на световната тенденция в епидемиологията на това заболяване – честотата на малигнения меланом и немалномните кожни тумори се е утроила в периода 1970-2010 година, като по-засегнати са мъжете. В същото време поради непрекъсното повишаване на здравната култура, консултация се търси на по-ранен етап от развитието на заболяването, но голяма част от случите на рак на кожата са открити при пациенти потърсили дерматологична помощ поради други оплаквания, нямащи връзка с рака на кожата.  Това показва, че голяма група все още нямат нужните познания и не разпознават ранните симптоми на кожния рак.

Skin_checker_logo_bg_text

За да се насочи вниманието на обществото към активната роля, която всеки от нас има в ранното откриване на кожния рак, La Roche-Posay  провежда едновременно в десетки държави по целия свят информационната кампанияSkinCheker.  В сайта  www.laroche-posay.bg/skincheker  е представен методът ABCDE, разработен и широко популяризиран от дерматолозите в световен мащаб, с който се проследяват пет основни белега на бенките и при определени промени е препоръчително да се направи консултация със специалист дерматолог.

Ако сте загрижени за любим човек, станете Skin Checker, вгледайте се в неговите бенки!

Facebook Twitter Google+

0 Коментара