Често очакванията и реалността по време на бременността и след раждането се разминават. Жените изведнъж осъзнават, че майчинството е тежка работа, а детето изисква невероятно внимание, за което много от тях не са готови. На този фон почти винаги се развива следродилна депресия. За това как да я разпознаем и да потърсим помощ навреме разказа Натали Вей, клиничен и кризисен психолог, пред Рамблер.

Какво представлява следродилната депресия и как се проявява

Според експерта този вид депресивно разстройство може да се появи при жената по всяко време през първата година след раждането на бебето. То пречи да се грижи както за бебето, така и за себе си. И, разбира се, изисква медикаментозна корекция и подкрепа.

Как да разпознаем това заболяване,

лишаващо младите майки да се наслаждават на радостта от майчинството? Ако се окажете със следните признаци – по-добре е да се консултирате със специалист:

  • Постоянна депресия или чувство на тъга.
  • Проблеми със съня (събуждате се, а усещането, че сякаш и изобщо не сте си лягали, или обратното – не можете да заспите дълго време).
  • Засилени проблеми с концентрацията или вземането на решения.
  • Раздразнителност и от време на време ставате раздразнителни и сълзливи.
  • Намалено или загубено удоволствие от секса.
  • Усещане за умора, което не изчезва след почивка.
  • Физически симптоми като често главоболие и болки в стомашно-чревния тракт.
  • Натрапчиво притеснение за бебето.
  • Критикувате се, че не правите достатъчно за бебето, или реагирате остро на това, което някой ви казва.

Как да се справим със следродилната депресия

На първо място експертите препоръчват в този случай да не се занимавате със самолечение. Не е необходимо да се стремите към образа на идеалната майка – такива просто не съществуват. Вместо това осъзнайте, че вие сте уникална за своето дете.

Спете, и то заедно с бебето. Понякога можете да оставите нещата настрана и да поспите поне един час следобед, когато бебето спи. Ако осъзнавате със сигурност, че сте обхванати от депресия, моментът със съня е изключително важен.

Няма да е излишно да въведете в режима си разходки за половин час на ден. Разходката трябва да е самостоятелна. Можете просто да отидете до магазина с тиха стъпка, но така, че в този момент никой да не ви докосва. Дори малката смяна на обстановката е чудесно средство за разтоварване на мозъка.

Ако усещате, че ви привличат негативни мисли и ви е трудно да се заемете дори с елементарни домакински задължения, има смисъл да се консултирате със специалист. Като начало трябва да разговаряте с психолог и в зависимост от тежестта на състоянието той или тя ще продължи да работи с вас, или ще ви насочи към психотерапевт, ако е необходима медикаментозна терапия.

Източник: Рамблер

Facebook Twitter Google+

0 Коментара