В този брой на “Жената днес” ще разбереш какво трябва да направиш, ако с колата ти се случи нещо. Каквото и да е. Най-вече застрахователно събитие.

И така. Първо и най-важно е да имаш застраховка.

car_insurance_for_women

Каско. Да, струва няколкостотин лева годишно, в зависимост от марката на колата и възрастта й, ама това е важен разход, който си струва. Само ще ти кажа, че един фар на един петгодишен мерцедес може да струва хиляди. Ако имаш застраховка и той се счупи, ще ти го поемат застрахователите, но ако нямаш – ще трябва да обикаляш вторите употреби по “Симеон” в столицата и сама си помисли, как изглеждаш.

Дребните щети

Като леко одраскване или счупено странично огледало, или леки вдлъбнатини по ламарините можеш да ги минеш за щета на паркинг. Тоест – без да се налага да правите протоколи и да звъните в КАТ. Просто се обади на твоя застраховател и му кажи, че така си заварила колата. Обикновено помага и ти спестява усилия.

При по-сериозните щети, звъниш най-напред на застрахователя

После ти трябват КАТ и двустранни протоколи.

Важно! Не забравяй, че ако си пила, застрахователите няма да ти признаят щетата, дори и да не си виновна за ПТП-о. Няма да ти обяснявам врътки, защото е морално укоримо. Просто не пиеш, когато караш. Това е.

Когато си правиш застраховка

Имаш две възможности – официален сервиз или доверен сервиз. Втората опция е по-изгодна и ти я препоръчвам, защото ти дава възможност да си по-гъвкава. Избирай възможност, в която застрахователят ти извършва ремонта, а не ти прави изплащане по оценка, защото ще ти платят някакви пари, с които ще се чудиш как да си направиш ремонта, понеже те няма да стигнат. Ти искаш да ти оправят колата, нали? Просто да я оставиш в сервиз и да я вземеш отремонтирана, нали? Тогава се възползваш от този вариант.

Описвай всичко, което имаш в колата като допълнително оборудване – GPS, или хубаво car audio, хубав багажник, и го застраховай допълнително, защото могат да ти разбият колата именно за това, пък после да не ти го платят.

Застрахователите не поемат щети,

които са вследствие на неправилна употреба или механичен дефект! Никой няма да ти плати повредената бензинова помпа. Като бях млад шофьор, мислех, че не е така и че застрахователят плаща всичко. Няма такова нещо.

Факт е, че не можеш да предвидиш всичко. Но. Застраховай пълно каско, поддържай си добре колата в сервиза и се абонирай за пътна помощ, ако случайно закъсаш по пътя между Разград и Стражица.

Това зависи от теб, това можеш да направиш и това трябва да правиш.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара