Филърите вече не се инжектират само в 8 точки, е новината от световния конгрес по естетична медицина в монако. Революционните MD-кодове са уникална система, измислена от д-р Маурицио де Майо – известен бразилски пластичен хирург и тренер на „Алерган”. Той се занимава преди всичко с естетична медицина и иска да подчертае, че тя може да бъде в полза на здравето.

13529004_10208140377420053_1183357255127144177_n

В началото, когато се въведе процедура за инжектиране на хиалуронова киселина, се запълваха дадените бръчки – назолабиални, устни, скули, за да се подчертае лицето. Когато се установи, че съществуват осем точки, които обхващат почти цялото лице, в които като се инжектира хиалуронова киселина, се получава лифтинг.

Идеята на най-съвременната технология на д-р де Майо е, че всяка една зона на лицето е разделена. То се разглежда като цялостна картина и се

преценява къде е „повредата”,

от която е увиснал контура. И не се инжектира в самия него, а в скулата. Разглеждайки лицето като едно цяло, то се разделя на отделни зони: очи, чело, следна част, брадичка, долна част като контур и във всяка една от тях са намерени оптималните точки ( инжекционни места), в които поставянето на  хиалуронова киселина – филър от вайкрос технологията на „Алерган”, се получава много добър лифтинг ефект.

Виждаме едно лице. Преценяваме, че проблемът му е в областта на челото. Ако искаме да го лифтираме, без да поставяме ботокс, знаем кои са трите проблемни точки. И действително когато се следва схемата на MD-кодовете се постига максимален лифтинг ефект.

Зоната около очите също има три точки.

От моята практика и обучението при „Алерган”, бих казала, че не е маловажно откъде ще се започне. Ако се тръгне от вътрешната част на окото, през средната към края на окото се постави филър, резултатът е един. Ако се инжектира по схемата на MD-кодовете, резултатът е съвсем друг.

13516519_10208140361099645_3712237645373089172_nСистемата на д-р Де Майо помага на естетичния дерматолог да определи точно в кои зони човекът има проблем и в кои трябва да инжектира хиалуронова киселина. Тези MD-кодове са валидни само  за вайкрос технологията на „Алерган”.

Той е достигнал до тях чрез десетки години изследвания, опити и наблюдения, но при прилагането им лицето не „натежава”, нито променя израза си, а просто става по-младо.

Не е задължително при едно лице да се използват всички инжекционни точки. И в това е тънкостта на ролята на естетичния дерматлог е да прецени в коя точка трябва да постави хиалуроновата киселина, така че да реши проблема на съответния пациент. Напримур, той може да има дълбоки бръчки около нова, но те да са в следствие на отпускането на кожата отгоре, поради това, че липсва мастна тъкан. И като се подпълни тази липса, назолабиалната гънка се повдига нагоре и лицето изглежда много по-естествено. В досегашната практика тя просто се запълваше с хиалуронова киселина, обаче отпускането и проблемът на човека си оставаше и дори задълбочаваше.

При MD-кодовете пациентът може дори да си „поръча”

как да изглежда – сериозен, по-свеж, млад, но естествен…

Най-често срещаният пример е с устните, които в една определена възраст губят своят тонус и блясък. След едно третиране устната може да изглежда хидратирана, леко пухкава, но не натрапчиво уголемена и вулгарна. Тя просто възвръща младежкият си вид  и това става с определена технология на инжектиране на хиалуронова киселина.

Техниката също е важна – дали ще инжектираме отвътре навън, отвън навътре, ако искаме да увеличим обема или ширината на устната. Трябва да подчертаем уникалността на продукта. Идеята е лицето да стои абсолютно естествено, да не губи от свежестта си.

Става дума за група филъри, създадени по вайкрос технология. Тя е уникална по рода си, защото при нея става дума за ниско и високо молекулни вериги на хиалуроновата киселина, които са омрежени по такъв начин, че задържат по-трайно водата, не правят отоци и синини и са много пластични. Благодарение на това могат са се моделират след инжектирането, така че лицето да изглежда абсолютно естествено, но подмладено и без бръчки.

Ценното на пластичността проличава, когато в точката на инжектиране минава голям съд, който може да бъде засегнат. Вайкрос технологията позволява с определена техника на леко повдигане на кожата, продуктът да бъде инжектиран на едно място и леко да бъде наместен, където е съдът, така че да не го травмираме.

При увиснали клепачи MD-кодовете ги повдигат чрез третиране на определени точки над веждите, но те трябва да се знаят от дерматолозите. Веждите могат да бъдат повдигнати, леко да се лифтират, но да стоят естествено.

Тази технология помага на  хора, пострадали при катастрофа или след операция от тумор, да си възвърнат предишните лица. Обикновено, хората когато нямат проблем с асиметрия на лицето си, искат да бъдат по-красиви, по-лъчезарни, по-сексапилни. Докато има такива, които по рождения или вследствие от здравословен проблем, са асиметрични  и желаят да изглеждат нормални.

13568889_10208140361659659_6017154794176744850_o (1)Тук от дерматолога се изисква да познава не само техниката на кодовете, а и анатомията на лицето и съответните мускули и причината за техния спазъм. Чрез инжектиране на хиалуронова киселина той може да се отпусне, така че да се получи симетрия на лицето.

Продължителността на действие на продуктите от вайкрос технологията Волума, Вулбела и Вулифт е много по-голяма. Един обикновен филър се разгражда от 6 до 10 месеца, докато при вайкрос технологията действието на хиалуроновата киселина продължава между 15 и 18 месеца.

Съществуват и начини за удължаване на действието на хиалуроновата киселина – специални кремове, плазмен лифтинг, мезотерапия. Но това е строго индивидуално трябва да бъде преценено от лекаря.

Всеки лекар задължително трябва да е преминал през обучение при д-р Маурицио де Майо в „Алерган”. Не може да прочете за MD-точките в интернет. Кодовете се отнасят единствено за филърите с вайкрос технологията, които са различни за различните зони и са съвместими помежду си, но всяка зона изисква прилагането на конкретен филър.

Най-важно е развитието на концепцията за развитието на инжектиране на хиалуронова киселина. В начаото се поставяше по хода на самата бръчка. Но там, където тя е дълбока, не е само гънка, която просто да бъде запълнена. Там има съединителна тъкан, промяна на функцията на кожата и когато се инжектира, хиалуроновата киселина е избутвана и отива настрани.  При MD-кодовете, с инжектиране на точки, които са много

далеч от  проблемната зона, се получава нужният ефект.

Например, един контур на лицето може да бъде оформен не, когато се инжектира в самия него, а в една определена точка пред ухото, която издърпва целия контур назад. По този начин влияем на кожата от брадата до челюстта.

Немаловажно е, че MD-точките на инжектиране спестяват много продукт, т.е. с количеството, с което един дерматолог е правил само една зона, сега може да преобрази цялото лице, защото прецизно инжектира точно в точката, която ще направи лифтинга в определена зона. Идеята е всеки да може да си го позволи един път на година и половина.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара