Мента

Действа при стомашни болки, придружени с разстройства и газове, при някои жлъчни и черно­дробни заболявания, бронхиални ка­тари, главоболие, сърцебиене, виене на свят, безсъние, сърдечна слабост. Повлиява спазмите на хранопровода и неврозите на храносмилателния тракт. Разреденото ментово масло има охладително и противосърбежно дей­ствие при някои кожни заболявания, употребява се за алкохолни напитки, в сладкарството, в парфюмерията.

mint-793078_640-535x356

Начин на употреба: една супена лъжица ментови листа се заливат с 500 г кипяща вода. Като изстине, водата се прецежда и се пие по 100 г преди ядене.

Маточина

Чай от листа на маточина се употребява при виене на свят, кръвно налягане, епилептични припадъци, главоболие, болки в стомаха и червата. Регулира нередовната менструация, лекува невралгия на венците. Маточината се прилага много успешно при сърцебиене и болки в сърдечната област, а също така и за усилване на зрението. Употребява се както ментата.

Червен кантарион

flower-944740_640-535x401

Успо­коява болки при стомашни заболява­ния, подобрява перисталтиката на червата и отделянето на стомашни киселини. Успокоява и лекува хемо­роиди, нередовна менструация, бяло течение, някои чернодробни заболя­вания, анемия. Стръкове, накиснати в зехтин в съотношение 1:10, се употре­бяват при гнойни рани и рани от изгорено.

Начин на употреба: една супена лъжица ситно нарязана билка се за­лива с 300 г кипяща вода и се оставя да кисне два часа. Пие се три пъти на ден по една винена чаша преди ядене.

Жълта тинтява

yellow-gentian-603227_640

Чай от жълта тинтява стимулира секрециите и моторните функции на стомашно-чревния тракт. Обикновено се употребява при гастрити, ентерити, пясък в бъбреците/заболявания на черния дроб, атония на червата, липса на апетит, анемия, глисти, при детско напикаване.

Начин на употреба: една кафяна лъжичка ситно нарязани корени се варят с 300 г вода в продължение на 5 минути. Пие се по една кафяна чашка преди ядене, а при деца до 5 години – по една супена лъжица също преди ядене. От тинтявата се приготвя и вино по следния начин: на 500 г бяло вино се слагат 15 г ко­рени от тинтява, оставят се да киснат една седмица, прецеждат се и от ви­ното се пие по една супена лъжица преди ядене.

Подбел

tussilago-farfara-100759_640-535x401

Отварите на подбела имат противовъзпалително и болкоуспокоително действие. Те се прилагат при бронхити, ларингити, бронхиална астма, белодробен абсцес, белодробна туберкулоза, възпаление на стомашно-чревния.тракт и др.

Начин на употреба: две супени лъжици се заливат с 500 мл кипяща вода и се оставят да киснат два часа. Цялото количество се изпива за един ден. На деца съответно се дава по-малка доза.

Градински чай

flower-764739_640Отвара­та от градински чай регулира потоотделянето и жлъчната секреция, залича, действува газогонно и антисептично, укрепва нервната система. Прилага се при хронични гастрити, язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника, при някои чернодробни заболявания, за усилване на апетита, при кръвохрачене и повръщане на кръв (при туберкулоза), при хемороиди, стомашни разстройства, продължи­телна менструация. Употребява се още при виене на свят, припадъци, при пясък и камъни в бъбреците, при бяло течение и екземи и др. Намира приложение и като гаргара при възпалителни заболявания на венците, възпаление на устната ку­хина, трахеити, ларингити, бронхити и други.

Начин на употреба: както при подбела.

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара