Приготвяш се за първи работен ден след дълга почивка или се прибираш у дома след прекрасно пътешествие и се чувстваш зле. Нервен си, тъжно ти е, струва ти се, че ей сега ще се случи нещо лошо, изпитваш отвращение само от мисълта, че утре трябва да се закотвиш на работното си място и осем часа да не мръднеш от там. Всичко това много бързо ликвидира ползите от почивката и новите впечатления, които си натрупал. Има начин да се справиш с тревожността, която те завладява и да се върнеш към ежедневието си свеж и отпочинал.

singer-84874_960_720

Слушай жизнерадостна музика

Ако се връщаш от пътешествие, слушай само жизнерадостни, весели песни по пътя към дома, а също и след това.

Започни да подреждаш багажа си

Не го отлагай за после. Няма смисъл да седиш на дивана и да зяпаш в точка или да пуснеш телевизора и да забравиш дори да си събуеш обувките. След като подредиш багажа, захвани се с още нещо – изтрий праха, преподреди чашите в кухнята, каквото искаш. Важно е да си зает с малки, ненатоварващи действия, които обаче те разсейват от зациклянето на мисълта, че почивката свършва. Особено ако ги комбинираш с подходящата музика.

Виж се с приятели

Погрижи се предварително да има с кого да излезеш в последния си почивен ден. Ще разкажеш, ще споделиш впечатленията си и така ще ги преживееш отново, което ще ти върне хубавото настроение. Ще се посмееш с приятелите си, ще пиете по бира – две и ще се почувстваш по-добре. Докато се прибираш към къщи, вече ще си почти или напълно спокоен. Ще си влязъл неусетно в ритъма на обичайното си ежедневие, само че през по-приятния вход – среща с приятел, вместо през по-неприятния – този на работното ти място.

Направи нещо специално за себе си

Може да не ти се излиза или да няма никой на линия. Ако е така, направи нещо специално за себе си. Сготви си нещо вкусно, пусни си музика или любим филм и се почерпи една вечеря в леглото например. Целта е да си върнеш усещането колко е хубаво да се глезиш у дома.

Подготви си нещата за следващия ден

Така по един безболезнен начин ще започнеш да се настройваш, че утре си на работа. Избери и подготви дрехите, с които ще излезеш. Провери дали си сложил в чантата си всичко необходимо. След това, ако не е късно, можеш да се почерпиш още една серия от любимия си сериал.

Наспи се

Безсмислено е да стоиш до късно. Дори цяла нощ да будуваш, утрото ще дойде и изобщо няма да се трогне от наивните ти усилия да задържиш мига. Само дето ти ще си уморен, раздразнителен и тревожността ще се е върнала при теб с нова сила. Легни си навреме, осигури си 7 – 8 часа сън. Ако се въртиш в леглото и не можеш да заспиш, изпий една чаша топло мляко или чай от успокояващи билки преди лягане.

Най-погрешното нещо, което можеш да направиш е да се вкопчиш от сутринта на последния си почивен ден в мисълта, че утре си на работа. Използвай го, за да се поглезиш още малко и да се пренастроиш внимателно на работна вълна. Така или иначе ежедневието те очаква. Помисли за хубавите неща в него и се наслади на последния си почивен ден.

п.с. Защо чак днес пускаме тази статия? Не можахме ли да го направим в последния почивен ден? Не можахме, защото бяхме заети да се борим със собствената си тревожност. Но сега поне имаш изпитана рецепта за следващия път. Приложи я. Работи.

Източник: Поляната

Facebook Twitter Google+

0 Коментара