Д-р Снежана Атанасова има диплома от Медицинския университет в Курск, Русия и от Карл университета в Тюбинген, Германия, както и специалност по дерматология от България. Нейният център „Атадерма“ предлага строго специализирани медицински услуги в областта на дерматологията, венерологията, естестичната медицина и медицинската козметика. 

Д-р Атанасова, какво представлява нехирургичната ринопластика и може ли тя да е алтернатива на пластичните операции?

Носът като една от основните лицеви части е важен компонент в профилопластиката, изграждащ симетричните пропорции на лицето и водещ фактор за сформирането на цялостната красота и привлекателност на човешката визия. Той е един от ключовите лицеви белези при междуличностното разпознаване, който може изцяло да промени визията на човека, подложил се на корекция. Поради тази причина интервенцията на носа е една от най-предпочитаните сред хората, склонни да се оставят в ръцете на специалист.

Но много хора се страхуват да се подложат на операция и то точно в най-чувствителната и деликатна част на човешкото тяло – лицето. Необходимото време за възстановяване на счупените или наранени кости в зоната на третирането, зарастването на белези по кожата и дълготрайните болки след операцията са сред водещите причини, които отказват пациентите.

Разбира се, има алтернативни и ефективни начини за корекция на носа. Това е нехирургичната ринопластика – безболезнена процедура.

Тя представлява  комбинативен интердисциплинарен подход, който изисква мнението на няколко специалисти и представлява използването на филъри, ботокс или двете в комбинация за промяна на формата на носа. Методът се изразява в прикриване на малките асиметрични неравности по носа и модифициране, което може да бъде повдигане, прибиране или изправяне на носа. За пациентите с по-специфични случаи, решили да се подложат на нехирургична ринопластиката, е препоръчително да направят консултация с пластичен хирург.

Трябва да са има предвид, че този метод се използва за сравнително леки корекции, той няма коренно деформиращата сила на грубата кървна операция.

Аз самата преминах през специализиран курс по нехирургична ринопластика в една от най-престижните в света руски организации „Скин Технолъджи“- лидер в обучението на естетични дерматолози.

Какво означава Профилопластика?

Профилопластиката е свързана най-вече с консултация на пациента, затова какво и колко трябва да бъде коригирано, за да се получи цялостен естетичен вид. Понякога пациентите искат корекция на нос, брадичка, скули или устни, но забравят, че

при нарушаване, дори незначително, на формата на една от тези части, ще се измени целия вид и пропорция на лицето

Профилопластиката е израз, който се опитвам да въведа от известно време в сферата на естетичната дерматология в България, не само за да съществува дума, която да описва точно въпросната дейност, но и да подсеща всички нас, работещи в областта на естетиката, че тя седи преди всичко и трябва да бъде също част от лекарската етика.

Ваша беше и друга инициатива – срещу поставянето на филъри и ботокс от хора без необохдимите умения и квалификация…

Това е проблем, който започва не само от некомпетентните специалисти, но и от липсата на потребителска кулутра у много от пациентите.

Освен широка обществена подкрепа, аз лично получих  и много обаждания от пациенти, които са се опарили от некомпетентни специалисти. През годините практиката ми ме е срещала с десетки подобни случай, но напоследък те зачестиха и това се дължи на липсата на какъвто и да е контрол в тази сфера.

Лесното и бързо поставяне на ботокс и филъри заблуждава пациентите, че процедурата може да бъде изпълнена от всеки без особени познания в областта.

Появата на некачествени продукти на ниска цена на пазара, съчетана с нерегламентирани „дерматологични центрове“ и „специалисти“ със съмнителна медицинска квалификация, се превръща в изключителен риск за здравето.

Лицето е най-чувствителната и деликатна част на човешкото тяло. На тази малка площ има над 40 мускула, множество нерви и кръвоносни съдове, които могат да бъдат засегнати, ако по лицето работи някой без медицинско образование.

Затова специалистите преминават през дългогодишни обучения за анатомията на човешкото лице и къде точно са разположени най-подходящите зони за интервенция и поставяне на ботокс или филъри. Те ежегодно посещават семинари и форуми по света и повишават непркъснато квалификацията си.

Разбира се, никой дерматолог, пластичен или лицево-челюстен хирург не е застрахован от грешка, въпреки че при тези специалисти вероятността за такава е минимален. Когато се случи обаче, те са обучавани и знаят как да постъпят, за да се справят с критичната ситуация. Бързата реакция при разчитането на симптомите на усложненията може да потуши едно възпаление изключително бързо. А самозваните специалисти обикновено „се покриват“ след интервенцията.

Затова и имаме случаи на ослепяване след поставяне на филъри.

Друга често срещана порочна практика е поставянето на ботокс или филъри след осъществяването на зъболекарска процедура и то с една и съща упойка. Медицинската практика задължава за всяка отделна интервенция да се използва различна и точно прецезирано количествено упойка, по възможност с разлика няколко дневен период от време.

Съжалявам, ако под общия знаменател поставям и отоговорни колеги, но нали разбирате, че аз като специалист по естетична дерматология не си позволявам да избелавам зъби. Не че не мога да се науча, за да изкарвам повече пари, просто чисточовешката ми и лекарска етика не ми го позволяват.

Изминалото лято безспорно е нанесло видими и невидими щети по нашата кожа. Какви са вашите съвети за грижа за кожата, когато сме прекалили с лятното слънце?

Прекомерното излагане на директна слънчева светлина или дори само честите разходки в горещите дни крият редица опасности, като например появата на нови или увеличаването на старите пигментации.

Това изисква през есента да обърнем сериозно внимание на три основни етапа: почистване, овлажняване и подхранване, а също и фотозащитата, която често се пренебрегва през различните от лятото сезони.

Почистването е важно да бъде съобразено с типа на кожата, като най-добре е да се използват нежни измивни пяни, а за сваляне на макиажа – мляко и мицеларни води.

През есенния сезон също така е добре да се използват хидратиращи кремове, които да съдържат витамини A, C и Е. За дамите с по-суха кожа, есента е моментът, в който трябва да се започне използването на подхранващи кремове с по-плътна текстура, което позволява кожата да бъде подготвена за негативното влияние на ниските температури през зимата. Не трябва да се забравя, разбира се, и фотозащитата, чиито слънце защитен фактор може да е 30.

Месеците септември-октомври също са подходящ период да се започнат и пилингите, които да изчистят лицето от мъртвите клетки и така да се подобрят релефът и текстурата на кожата.

По този начин тя ще изглежда винаги свежа и млада.

Какво ще посъветвате жените, които все още не се осмеляват да се подложат на естетични манипулации?

Дамите, които все още не са решени да се подложат на микроинвазивни процедури при специалист, такива като инжектиране на филър, ботокс, мезотерапии, аз съветвам да се обърнат към фейсфитнеса. Това е абсолютно ново направление в естественото разкрасяване на лицето без инжекции. Фейсфитнесът представлява комплекс от строго индивдиуализирани за всеки упражнения, насочени към тонизиране, освежаване и ревитализация на лицето. С помощта на тази „лицева гимнастика“ все още не достатъчно популярна у нас, се активират определени мускулни групи на лицето, с което се постига и желания резултат за всеки отделен практикуващ.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара