Традиционно най-засилен интерес на българските кандидат-студенти има към университетите на Великобритания, Холандия и Германия. През последната кампания Австрия си възвърна интереса, който беше отслабнал през последните години, анализират от консултантската фирма за образование в чужбина „Дарби“.

Според експертите Дания поддържа стабилен интерес, въпреки особеностите в политиката за прием на датската държава, свързани с пренасочването на част от кандидатите. Те отбелязват, че Франция и Белгия са в застой, най-вече заради изискването за обучение на френски език в повечето университетски програми, докато Скандинавските страни – най-вече Швеция, генерират допълнителен интерес на кандидат-студентите. Той е в резултат на предлагането на повече програми с преподаване на английски език, както и с либерализирането на част от приемните процедури.

Няма отлив от кандидатстудентската кампания във Великобритания

Предварителните данни от кандидатстудентската кампания във Великобритания показват, че няма отлив на интереса към тази образователна дестинация. Великобритания гарантира запазване на условията за европейски студенти за приема през 2018 г. Експертите прогнозират, че британските университети ще останат „гостоприемни“ към европейските студенти, тъй като още през април 2017 г. британското правителство прие декларация, с която гарантира финансовите, трудовите и миграционните права на студентите, започващи обучението си през септември 2018 г. Това означава, че европейските студенти, сред тях и българските, ще пътуват свободно, ще имат право на студентски труд и ще могат да получават студентски заеми и субсидии за покриване на разходите им за обучение, поясняват специалистите.

Последните официални данни за 2015-2016 година показват, че в британските университети към този момент са се обучавали 127 440 студенти от страни в ЕС – 1/3 от общия брой на чуждестранни студенти в Обединеното кралство. От 2011 г. насам средно между 1650-1800 български студенти на година се приемат в британски университети, като общият им брой за учебната 2015-2016 година е бил 6195. Това ни отрежда девето място сред държавите от ЕС по численост на студентската общност. Първите три позиции се заемат от Германия, Франция и Италия – със средно по 12 000-13 000 студенти, а след България, например е Полша.

Характерна тенденция обаче е засилената селективност при приема в много университети, които все по-често обявяват минимални изисквания за кандидатстване, а не обичайните за Великобритания типични оферти за прием. От кандидатствалите през 2016 г. 2515 български кандидат-студенти само 1830 са били приети.

Българските студенти в Холандия са близо 3000

Според последните данни и от статистиката за 2016-2017 година, българските студенти в Холандия са близо 3000, като са с около 200-300 човека повече всяка година и с около 450 първокурсници за последната година, записани в държавно акредитираните университети и програми. България е в топ 10 на страните с най-много студенти в Холандия.

Най-популярните специалности за българските студенти в Холандия са бизнес и икономика, инженерни науки – най-вече компютърни науки, психология, изкуства и култури.
Има двоен ръст на чуждестранните студенти по програмите на английски език в Холандия за десет години, посочват образователните експерти. Те отбелязват, че всички 13 класически университети на Холандия са в топ 200 на последната класация на The Times Higher Education.

За последните пет години средно по 1500 български студенти се записват в университети в Германия

Германия е утвърден фаворит в предпочитанията за обучение в чужбина на много студенти и затова се увеличават добре подготвените по немски език кандидати, които се съревновават за прием в едни от най-взискателните университети, коментират експертите. И отбелязват, че особеност при университетите в Германия обаче е прякото съпоставяне на кандидатите за прием в съответната кампания и липсата на ясни предварителни ориентири за резултата, който ще се окаже достатъчен за прием в желаната специалност.

Те уточняват, че най-много студенти са записани в икономическите специалности, следвани от социалните и правните науки. Според статистика от 2015 г., българските студенти в Германия са били 6739. За последните пет години средно по 1500 български студенти на година се записват в университети в Германия.

Има нарастващ интерес към Швеция, в която университетите предлагат над 800 програми на английски език

В последните години Швеция се откроява като лидер в обучението на английски език измежду Скандинавските страни, предлагайки над 800 програми на английски език. И макар че българите все още не са толкова многочислена група в Швеция, техният брой непрекъснато нараства, отбелязват консултантите.

Те информират, че нови възможности за обучение на български студенти в чужбина предлагат университети от Испания, Ирландия, Швейцария и Китай.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара