Елица Костова e създател и директор на фондация „ Edu Compass”. Фондацията има за цел да подпомага млади хора в търсенето на тяхното професионално призвание. Екипът на Edu Compass работи с младежите в няколко направления, предлагайки различни инструменти в този процес. С Елица се запознах в една неформална група за коучинг, след което се включих във водения от нея уъркшоп „Пътят на мечтите”. В своята визитка Елица описва себе си като създател на образователни програми,  трансформационен коуч и визионер. 

Предстои началото на новата учебна година. За някои тя ще е последна в училище и ключова за кариерата им. Коя е първата стъпка когато говорим за кариерно ориентиране? За всеки различно ли е, или има една обща отправна точка, от която се разглеждат нещата?

Може да се каже, че има обща отправна точка. За родителите тя е да дадат пространство на децата си и да ги освободят от собствените си проекции и амбиции. Това е изключително важно. Първата стъпка за младежите е да започнат да опознават себе си, да определят нещата, за които имат дълготрайна мотивация и кои са силните им страни. Именно на това залагаме в нашия курс за кариерно ориентиране Career revolution. Родителите също имат роля в процеса. Споделяйки своята гледна точка, своя опит и история, те трябва да подкрепят и опитите на младежите да правят грешки и да се развиват сами.

Eдна от линиите, по които работите във фондация Edu Compass, e т.нар. Compass Club. Какво представлява той?

Compass club – ът е напълно безплатна инициатива на фондацията, в която могат да участват младежи между 15 и 25 години. Чрез различни активности работим заедно със самите младежи за развиване на техния потенциал. Обученията са свързани със стратегии за успех, придобиване на умения, навици и нагласи за успех във всяка една професия и в живота. Част от програмата е и това, че ги срещаме с бизнеса, с големите компании, които търсят служители. Имаме подписано споразумение с една от най-големите НR агенции в България. Така те могат да намерят своята най- подходяща кариерна реализация. Не на последно място, както ще се случи и сега през октомври, изпращаме младежи в чужбина на обучения и обмени, които са свързани с важни каузи: опазване на околна среда, социално предприемачество, междукултурни конфликти и др. Тези активности са предпоставка младежите да се развиват, като опознаят себе си, да придобият практически умения и да научат това, което им е необходимо и което, за жалост, все още не е част от официалните образователни планове. Това е нещото, което най- много ме пали, защото вярвам, че икономическият растеж, както на България, така и на света, и промените, които са нужни на световно равнище, ще се случат чрез младите хора и чрез адекватното им образование.

А организирате ли събития извън онлайн пространството?

На 11 ноември започваме първия курс по кариерно ориентиране Career revolution, който ще се проведе най- вероятно във ВУЗФ, с които имаме партньорство. На 16 септември от 12.30 сме в хотел „Хилтън“ на изложението за образование, където ще направим кратка презентация за родители и ученици на тема кои са първите стъпки в кариерното ориентиране и кои са някои от възможните грешки в процеса, които сме наблюдавали в дългогодишния си опит с младежи и родители.

Какво предупреждение би отправила към тези, които тепърва ще обмислят кариерните си планове?

Основното ми предупреждение е да внимават със своя избор. Моделът „ще кандидатствам с география, понеже това ми е по- лесно” е по-скоро погрешен. Често младежите се ориентират по това къде биха изкарали високи оценки. Първото нещо, което трябва да обмислят, е не с какво ще кандидатстват, а какво искат да правят. Дори да се окаже, че ще трябва да бъдат положени допълнителни усилия, това е по-добрият вариант. Защото по-добре е човек да поеме предизвикателството да развива силните си страни, отколкото да направи избор на база „кое е най-лесно”, който често води до посредственост.

Второто предупреждение е относно един от митовете за престижните професии. В днешния динамичен свят, за да бъдеш успешен, не е задължително да си банкер например. Факт е, че има професии, като IT, които са по-високо платени, но е факт, че хора с други професии също са успешни. Няма професионална сфера, в която да не можеш да си успешен, важното е да развиеш правилните качества и нагласи. И така, на първо място е важно младежът да разбере какво наистина е мотивиран да прави и на второ място да се приеме, че няма непечеливша професия. По- скоро има непечеливша стратегия за успех.

А какво ще ни споделиш във връзка със заниманията си като coach? Тази дума днес е доста често срещана. Може ли да ни обясниш какво е значението й в твоя случай?

Coach всъщност означава треньор, казано на чист български. Ролята на треньора е подкрепяща, той дава насоки и предизвикателства като стимулира „тренирания” да изяви своя потенциал и да развива заложбите си. Ролята на трансформационния коуч е да наблюдава и насочва личността в посока на това, което е нужно да трансформира в себе си, за да продължи напред. Всички имаме модели, които са неработещи, защото не са актуални, или неефективни. Важно е да можем да ги разпознаем и да се опитаме да ги преосмислим и осъзнаем, така че да оползотворим целите си.

Аз самата преминах и в личен, и в професионален план през серия от предизвикателства, включително и здравословни, и успях да дефинирам кога и как човек трансформира и надмогва такива модели на мислене и поведение.

Какво означава човек да намери своя елемент?

„Елемент“ е понятие въведено от сър Кен Робинсън. Той е много известен писател, говорител и деец в областта на креативното, модерно, иновативно образование. Да откриеш своя елемент, означава да откриеш своето призвание, или пресечната точка между това, в което човек е добър и това, в което човек проявява страст.

В днешно време има всякакви рецепти за това как да сме успешни, какви стъпки да направим. Каква е твоята стратегия за успех?

На първо място вярвам, че успехът е строго индивидуален и е важно човек да дефинира сам за себе си какво е успех. Аз дълги години живях според чужди дефиниции за успех и това доведе до много неправилни житейски и кариерни избори. Така че според мен всеки има своя дефиниция за успех, свързана с това кои са най-съкровените му мечти. И за мен успял е човек, който се е свързал с тези най-съкровени мечти, върви по техния път и заедно с това е независим от всякакви обществени митове за успеха, без, обаче да е саркастичен, или груб. Има много хора, които са популярни, явяват се в медии и т.н., но зад това не задължително стои стойност. Това може да обърка младите хора и те да си кажат „успех е да се появя в статия на еди кое си младежко издание”. Дали това е успех, или ПР, е спорно, важното е всеки да може да отговори на въпроса „следвам ли аз страстно онова, което ще ме направи щастлив”?

 

 

 

 

 

 

 

Facebook Twitter Google+

0 Коментара