71,2% от учителите предпочитат дистанционното обучение в гимназиален етап в сегашната епидемична обстановка, а 65,8% биха подкрепили дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември. Училището е най-безопасната среда, но поради агресивната кампания на националния щаб, че ни чака нов апокалипсис, все повече учители започват да ползват отпуск. Това затруднява директорите да осигурят заместници, дори и при 10% болни учители, затова дистанционният режим е единственият изход. Това се казва в позиция синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа. Проучването на синдиката е направено сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни.

„Българското училище е възможно най-безопасната среда, но упорито се използва с политически цели, за да се насади мнението колко опасни са образователните институции и че именно там са инкубаторите на заразата Ковид. Това, разбира се, е нито отговорно, нито в интерес на децата и учениците, но демонстрира липсата на гражданско образование и мислене на българския политически елит. Именно затова 71,2% от респондентите учители, смятат, че образователните институции крият опасност от зараза“, казва председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

Според него тва не отговаря на истината, както и не се оправдаха обещанията на здравния министър, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ. От синдиката обясняват, че ако учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка.

671 са заразените учители в момента.

Отделно има учители под карантина заради позитивен тест на член от семейството и когато детето им е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина. Така за директорите е много трудно да осигурят заместващи учители, а натоварването на учителите, които заместват своите колеги, увеличава бърнаута. Качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта, казват от синиката.

По отношение на началния етап 53,1% смятат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. 56,5% са срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим. 69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда.

„Остават проблемите с липса на дигитални средства и дигиталните ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители“, е мнението на синдиката.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара