Центърът по трансфузионна хематология призова за повече дарители на кръвна плазма, преболедували COVID-19. Плазмата се прилага за лечение на тежко болните пациенти с коронавирус. Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65-годишна вързраст, които са дали положителен PCR тест за коронавирус преди поне 40 дни.

Пред бТВ директорът на центъра д-р Николай Николов сподели, че вече не се изисква отрицателен тест. ВМА прави изследвания за антитела и това става след взимането на плазмата.

Никоов уточни, че процедурата не е много по-различна от даването на кръв и трае около час.

Прев Нова телевизия хематологът д-р Чавдар Ботев говори за това колко успешен е методът с кръвна плазма при лечението на COVID-19.  „COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва коагулационен етап и накрая са късните последици. По отношение на първия етап е ясно, че

плазмата, която съдържа антитела, е ефективна

и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида  неутрализиращи вируса тела”, каза той.

Според него във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен, са се появили революционни открития. „Това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплемента, т.е. силен имунен отговор”, каза Ботев.

Той уточни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. „В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата. Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%”“, смята докторът. Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко,

между 5-ия и 8-ия ден.

Хематологът заяви, че 16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират, при интубираните смъртността е 44%. „Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия и мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъде 30 лв”, заяви д-р Ботев.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара