„Това е едно коварно заболяване, за което в самото начало заразения може и да не разбере, че го има. Аз съм от тази група. Нямах никакви оплаквания, нито смущения във вкусовите качества. Това разказа пред Нова телевизия бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски, който е бил заразен с коронавирус и настанен в болница, но вече е излекуван и си е удома.

„Понеже бях контактен с няколко заразени, реших да си направя тест. Той се оказа положителен. Когато колегите ми настояха да остана в болница Токуда, реших, че искат да ме сплашат малко и преувеличават картината”, разказа Гайдарски. Но шефът на Реанимацията – д-р Младенов – му казал: „Ти си много зле, изобщо не разбираш какво става с теб“. „Чувствах една слабост, но кашлица, температура нямах, не усетих да развивам пневмония“, каза Гайдарски. Това обаче показала рентгеновата снимка.

„Насищането на кислород в белия ми дроб беше около 74%,

а трябва да е около 96%. При мен беше много ниско, но аз не го усещах. Имаше нещо като слабост на организма, но нямаше температура, нямаше кашлица, нямаше нищо”, сподели проф. Гайдарски.

Той заяви, че ситуацията в COVID отделенията не може да бъде описана, а само човек, който го е преживял, разбира ужаса да си настанен или да работиш в такова отделение.

„Доста неприятно. Много хора трябва да минат от там, може би от тези, които непрекъснато дават съвети, за да видят как протича 24-часово лечение на болен. Всеки дава съвети, но това е най-лесното нещо”, каза Гайдарски.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара