„Ситуацията в цялата страна е изключително сложна, мерките, които приложихме, не получават нужните разбирания на гражданите и подкрепа“, заяви здравният министър Костадин Ангелов. Според него продължават да се ширят становищата, че няма такъв вирус или че „ние под някаква форма влияем отрицателно върху свободите на хората“.

„На база 14-дневна заболяемост от Covid-19 България е на 13-о място в ЕС“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. По отношение на смъртността сме на 3-о място в ЕС и на 2-ро на Балканите.

„В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много ефективно решение – или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има почти в цяла Европа с оглед овладяване на ситуацията“, заяви доц. Кунчев. И доплъни: „Другият вариант е да има все повече болни и все повече загубени животи“.

А здравният министър се скара: „Ако продължава да се насажда усещането, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде“.

„Ние сме във война и към тази война трябва да спасим колкото се може повече граждани с мерките, които са възможни. Всички трябва да проявим разбиране, че тези мерки са наложителни и са важни. И щом са мерки, те ограничават. Колко пъти трябва да повторим, че ако сега се лишим от едни права и свободи, скоро ще ги имаме в тяхната цялост? Колко пъти трябва да ни опровергае вирусът със своето поведение? Нищо не знаем за този вирус. Публикациите са в двата полюса на фактите, нямаме основа, на която да стъпи“, каза още Ангелов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара