Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване, обяви просветният министър Красимир Вълчев.  Датите са провеждане на матурите за 12 клас ще са на 1 и 3 юни, а датите за Националното външно оценяване за учениците след 7 клас ще са на 15 юни по български и литература, както и на 17 юни по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта – биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед – английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което завършилите средно образование ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина. Министърът уточни, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока. Кандидат-студентските кампании ще са през юли месец.  Дипломите ще се дават на 26 юни.

В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев и „Тютюн“ на Д. Димов.

От изпита по български език и литература за 7 клас

отпадат въпросите по произведенията

„Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин, „По жицата“ на Йордан Йовков, „Неразделни“ и „Заточеници“. Няма да има материал, свързан със сложно съставно и сложно смесено изречение.

Според министъра като цяло електронното обучение е постигнало резултатите и по тази причина малка част от учебния материал през това време ще бъде включен в матурите.

За изпита по математика за 7 клас като цяло отпадат темите, свързани с неравенства и успоредници.

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.

„Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър.

Изпитите ще се проведат в стаи с по десетина деца.

Окончателно е решено да няма външно оценяване за децата от 4 и 10 клас. Кандидатстването на четвъртокласниците за математическите гимназии ще става въз основа на оценката от областния кръг на олимпиадата по математика или от национално състезание Математика за всеки, което е планиран да се проведе на 28 юни.

За 10-класниците от обединените училища продължаването в друга гимназия ще се извършва на базата на оценките от свидетелството им за завършен първи гимназиален етап.

Учениците, които са под карантина по време на изпитите, ще ги проведат по-късно, отделно, след потвърден отрицателен писиар тест. От МОН не очакват броят им да е голям – последно еимало едва 14 ученици под карантина.

За момента не се предвижда детските градини да бъдат отворени.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара