В матурите за 12-класниците и в държавното външно оценяване за 7-класниците ще се включва и материал, изучаван по време на дистанционното обучение. Окончателните дати за изпитите ще бъдат обявени в понеделник, но вероятно държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване – третата седмица на юни. Това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите училища. Това стана ясно от думите на министъра на образованието Красимир Вълчев в предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“.  На някои места учениците още от първата седмица на дистанционното обучение са започнали с новите теми, на други това се е случило чак през третата седмица. Според него

материалът, който е взет през последните два месеца

и половина няма да се включи в матурите. Това означава, че матурите за 7-класниците ще се включва материал, изучаван някъде до началото на април, а за 12-класниците – до към средата на март.

„Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за 12 клас, е да се явят на втора сесия в края на август“, каза министърът.

Той смята, че външното оценяване след 4-ти и след 10-и клас

е необходимо за диагностика на резултатите, защото е важно да се анализират образователните дефицити на учениците. Министърът ще предложи тази година то да отпадне.  Това нямало да попречи на приема на петокласници в математическите гимназии. Кандидатстването за тях ще става като се вземе предвид оценката от областния кръг на олимпиадата по математика. За 10-класниците от обединените училища пък продължаването в друга гимназия ще се извършва на базата на оценките от вътрешното оценяване.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара