Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса, а кабинетът е готов със закон за отмяна на извънредното положение. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на брифинг в Министерския съвет.

Басейните и заведенията с градини и тераси ще бъдат отворени. От понеделник ще се разреши практикуването на индивидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания, а инструкторите ще могат да провеждат теоретични курсове при спазване на правилата.

КПП-та на входовете на градовете ще паднат след Гергьовден. „Те изиграха много важна роля“, посочи Борисов. Той обясни, че КПП-та няма да бъдат премахнати преди празника заради опасения, че хиляди хора тръгнат на път.Според него, ако продължим да спазваме тази карантина без КПП-ата ще бъде спестена работата на над 200 полицая и те ще могат да бъдат пренасочени по кварталите да си вършат работата.

„Утре ще имаме готов закон за отмяна на извънредното положение. В момента колегите и юристите работят и ме уверяват, че утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да отменим извънредното положение, той да има действието в един или два други закона, нека да го наречем санитарно извънредно положение.“, разясни премиерът.

„Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре“, обясни още Бойко Борисов.

„Кунчев и Кантарджиев считат, че можем да пуснем децата на детска градина и ясла. Колегата Мутафчийски счита, че не можем. Според него поставяме под риск санитарите и лелките. Ако едно дете се разболее… Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки“, обясни Бойко Борисов.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара