Носенето  на маски ще стане задължително от полунощ, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Още днес ще разпоредя на здравния министър да издаде заповед – всеки, които излиза навън, да носи маска, в  краен случай да си върже шал, пък и маски вече има навсякъде, каза Борисов. Той обяви, че са поръчани още 1 млн. нови маски. Ще бъдат раздавани и безплатни. Подобна заповед ще бъде издадена за втори път. Първата просъществува едва няколко часа.

На въпрос дали се предвиждат други строги мерки той каза, че всичко зависи от нас, от това дали ще задържим този нисък процент на заболеваемост и смъртност: „Трябва да устискаме още,

стойте си вкъщи,

това е огромна помощ“, каза Борисов. Трябвало всеки един да даде пример и да прояви самодисциплина. Той се притеснява, че в София не се спазва социалната дистанция, където е голямото огнище.

Той обяви още, че изследвания с PCR-тестове ще се правят по „метода на пуловете“, като се събират пробите на 5, 10 или повече хора. „Наредил съм на щаба и на частните лаборатории да кръстосват двата метода – и с индивидуалните тестове, така тези, които имаме ще ни стигнат“, каза още премиерът Бойко Борисов в МС. Той припомни, че вчера бе подписан договор с Южна Корея за 30 000 PCR-теста.

Стана ясно и, че отпускат

еднократна помощ в размер на 375 лв

за родителите в неплатен отпуск, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет. Тя ще важи, когато двамата родители или самотният родител използват неплатен отпуск, който е минимум 20 работни дни поради невъзможност да се работи дистанционна работа. И при положение, че те не получават други социални помощи и когато родителите са изчерпали възможността за платен отпуск. Доходният критерий е месечният доход на член на семейството да бъде 610 лв., колкото е минималната работна заплата.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара