Рентгеновите лъчи могат да помогнат на лекарите да определят дали даден пациент е болен от COVID-19.

Две холандски компании са се наели да внедрят съответния софтуер за диагностициране, съобщи ANP. Фирмите за медицински технологии „Thirona” и „Delft Imaging” са разработили нов софтуер за рентгенов анализ на белодробни увреждания, като пораженията се класират в скала между 0 и 100.

Тази оценка помага да се определи до каква степен заразяването е довело до увреждания. Понастоящем единственият доказан метод за откриване на SARS-CoV-2 е чрез използване на стандартни лабораторни тестове и компютърна томография, която също може да се използва при оценка на вероятността от увреждане на белите дробове.

В по-изолирани региони и в по-бедните страни, обаче, лабораторните тестове и апаратите за с компютърна томография са значително по-малко от рентгеновите апарати. Според ANP, такива има в повечето медицински заведения по цял свят. Новият софтуер е производен на вече познатия рентгенов софтуер, който вече се използва в световен мащаб за откриване на туберкулоза.

Новата технология може да бъде от полза за региони, които се борят с COVID-19. „Много от мерките, които се прилагат в Европа и Съединените щати, са трудни за копиране в Африка“, заявиха авторите на разработката пред ANP.

В много държави рентгеновият анализ се използва като стандарт [първа оценка] преди да се проведат други изследвания. Софтуерът, проектиран от „Thirona” и „Delft Imaging”, е безплатен за използване от всяко медицинско заведение, съобщиха от компаниите.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара