Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски ще предложи на правителството преди великденските празници да въведе още по-строги мерки за овладяването на епидемията от коронавирус, съобщи самият той в предаването Панорама по БНТ.

„България е на път да загуби успеха, който има досега в подтискането на заразата от коронавируса заради липсата на дисциплина и съзнателност на малцинство от населението ѝ“, каза Мутафчийски. Сред по-строгите мерки той посочи – задължителното носене на маски и по-строг контрол на събирането на хора.

„Истински съм разтревожен от хубавото време. То провокира много хора да забравят инстинктите си за самосъхранение и да излязат навън, и се движат на тълпи, което е много рисково. В момента може би сме единствената държава в Европа, в която има такова движение по улиците.

До преди 3 седмици бяхме еталон.

София беше пуста. Затова имахме добри резултати, но сега сме на път да се провалим“, заяви Мутафчийски. Според него в последните дни хората у нас сякаш „забравят чувството за самосъхранение и се движат на тълпи“ навън.

По-рано днес здравният министър Кирил Ананиев подписа нова заповед, с която се удължават до 13 май противоепидемичните мерки. С нея се удължава срокът за преустановяване на посещения в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, кафенета, молове , с изключения на хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси. Според тази заповед

до 13 май няма да се провеждат учебни занятия

и извънкласни занимания, затворени остават и детските градини. В заповедта са забранени всякакъв вид масови мероприятия, плановите детски и женски консултации, плановата оперативна дейност на болниците и пр.

Удължава се и забраната за събирането на повече от двама възрастни на открити и закрити обществени места.
На местата за бързо хранене на територията на бензиностанциите няма да се допуска консумация на място до 13 май.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара