Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Здравният министър Кирил Ананиев отчете, че заразените от 9 юни насам са се увеличили три пъти и половина. Гневен, Борисов се възмути от липсата на дисциплина в обществото след разхлабването на мерките.

„Среднодневният брой на заразените с коронавирус в периода от 10 до 23 юни е 84 души, което е увеличение с 3.2 пъти в сравнение с предходния период“, заяви Ананиев.

Премиерът Бойко Борисов се закани, че отново ще затвори стадионите и специално обърна внимание на спортния министър Красен Кралев върху това. Изказа и разочарованието си, че в топлото време вирусът не е затихнал, а тъкмо обратното.

„Колко доктори, доценти, професори казаха, че през юни ще отмине. Не само не отмина, а ни заля! Там, професорите почват да късат книжките, дипломите, явно не разбират“, отсече Борисов.

„Безспорно мерките, които въведохме, вършат резултат върху здравето на хората. Искам да се върна към огромното напрежение, държейки ги затворени, и то в лека форма“, напомни Борисов, като обясни, че са свалили мерките заради психическото здраве на хората. „И помолихме само за едно – да се спазва дисциплината. И какво направи публиката на стадионите? Струпа се накуп, без маски. Затова има тази рестрикция сега и най-вероятно, ако така продължат ще затвориме стадионите, както в другите страни“, закани се премиерът.

„Няма някой в света да ни каже какво е правилно, целият свят се движи по това – проба-грешка“, отбеляза Борисов в отговор на критиките по темата. И напомни, че страни като Русия и Великобритания ще отворят ресторантите си чак след средата на юли.

„Отворихме дискотеките, да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам – демокрацията е за дисциплинираните!“, отсече Борисов.

Общо 130 са потвърдените нови случаи на заразени с COVID-19 у нас през последното денонощие при направени 2946 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система.

Обсъжда се вариант за намаляване на глобата за хората, които не носят предпазни маски в обществения транспорт. В момента тя е 300 лева, но е непосилна за много хора.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара