В ежедневния ни живот има толкова много ситуации, които могат да ни огорчат и разстроят, и когато това се случи, ние сякаш не можем да направим нищо по въпроса. Тези моменти ни спохождат отново и отново, а ние продължаваме да се разочароваме всеки път.

Копнеем за съвършенство, което остава някак непостижимо и това ни натъжава. Искаме от някого да свърши нещо навреме и ако той не го направи, се ядосваме. Желаем нещата да се случват по нашия начин и, когато това не стане, се дразним – не е ли така?

В живота имаме поне 101 причини да се чувстваме огорчени. Въпреки това от нас зависи да поддържаме ентусиазма си жив, без да позволяваме на огорчението да се промъкне в мислите ни.

#1 Ако откриеш недостатък в някой друг, не му се ядосвай и не го критикувай. Вместо това имай добрата воля да му помогнеш да израсне.

Има наистина много талантливи хора по света, които също имат своите негативни страни. Ако обръщаш внимание само на недостатъците, техният талант ще остане невидим за теб. Когато търсиш съвършенство на всяка цена, ти забравяш за собствените си недостатъци. Искаш всичко да е идеално, но самият ти перфектен ли си? Наблюдавай това.

Когато достигнеш съвършенство в нещо ще спреш да се впечатляващ от недостатъците на другите и вместо това ще допринесеш за тяхното израстване – ще им помогнеш да станат перфектни.

Всеки има недостатъци, така както всички притежават и добри качества. Ако забелязваш единствено негативното ще пропуснеш положителните страни. Никой не може да стане перфектен за една нощ. Това е постепенен процес и е необходимо да окуражаваме и помагаме на всеки, за да достигне съвършенството.

#2 Не се захващай твърде много за проблемите и не се огорчавай заради тях. Знай че всеки проблем е временен.

В света, който обитаваме, има и удоволствие, и болка. Това е природата на живота. Винаги ще ти се отдаде възможност да бъдеш огорчен поради една или друга причина. Понякога това може да е поведението на някой от семейството ти или на някой твой приятел. Ако всичко в семейството е наред, тогава може би са съседите, които ти създават проблеми. И ако съседите са добри, може би проблемът е в кучето на улицата, което лае цяла нощ и не те оставя да поспиш. И ако и това не е проблем и всъщност няма проблем, ние отново не сме доволни. Тогава започваме да се месим в живота на другите и се опитваме да разрешим техните проблеми.

Животът е много мистериозен. Затова е казано, че този свят е мая (илюзия) и най-добре е да не се залавяме за него. В противен случай се захващаме за различни ситуации, които изпълват съзнанието с всякакви негативни мисли.

#3 Дръж съзнанието си насочено навътре – върху това, което допринасяш, правиш, казваш, мислиш и чувстваш.

Много пъти се въвличаме в конфликти с хората около себе ситози ми направи това, онзи ми направи онова. В последствие ние ги критикуваме и се разграничаваме от тях. Ако това се случи, значи сме изгубили баланса си.

Най-добрият начин да преодолеем това е да насочим вниманието върху себе си. Нека се запитаме: какъв е моят принос към света? Какво направих за другите? Полезен ли съм на хората около себе си?

Ако мислите ни са насочени в тази посока, тогава няма да обвиняваме и нараняваме. В противен случай винаги ще преписвате вината на другите и ще се разделяте с тях.

#4 Ако усетиш, че се оплакваш – осъзнай се и се освободи от недоволството. Канализирай енергията си към нещо продуктивно.

Хората, които се оплакват, не са продуктивни, а тези, които се трудят усърдно, нямат за какво да се оплакват защото са твърде заето за това.

Тези, които не са работливи и творчески насочени постоянно намират вина в другите. Откриват грешки и в най-малките неща. Те не са способни да видят добрите черти у хората и това води до толкова много разочарование. Трябва да сме сигурни, че не позволяваме на огорчението да  проникне в нас. Бъди деен, бъди продуктивен!

#5 Обвиняването и възхвалата са част от живота – не позволявай да те принудят да реагираш обратно.

Ако живееш в общество от хора, напълно естествено е понякога да бъдеш хвален, а друг път обвиняван. Да предположим, че работиш във фирма – ти не можеш да очакваш през цялото време твоя шеф да се държи по най-удобния за теб начин. Нима очакваш той да е перфектен?!

Да предположим, че шефът ти има навика да се подиграва с околните и те е взел за присмех три или четири пъти. Ти раздуваш ситуацията и му слагаш етикет „безнадежден случай“, започвайки да се отнасяш по същия начин с него. Начинът, по който реагираш, те поставя в противодействащ режим. Нужно е да коригираш своето възприемане на ситуацията и да разбереш, че и несъвършенството съществува в този свят.

#6 Приемай хората и ситуациите такива каквито са и остани в център си.

Когато приемем, че нещата и хората са такива каквито са, неочаквано откриваме доказателство за изгряването на съзнателност вътре в нас и това ни кара да се чувстваме центрирани и задълбочени. Това обаче не означава, че не трябва да посочваме грешките на другите и да се примиряваме с тях. Не!

Много лесно е да си „измиеш ръцете“, да седнеш в ъгъла и да си кажеш: „Нямам нищо общо с всичко това“ и да оставиш нещата да се случват по начина, по който са се случвали и преди. Много е лесно и да се отчайваш и оплакваш.  Перфектният баланс е в това да предприемаш действия без да се огорчаваш и сърдиш.

#7 Съзнателно избери да не се напрягаш и запази своя вътрешен мир.

Често се случва да се разочароваме от другите. Но понякога се случва да се разочароваме и от самите себе си; неудовлетворени сме от самата си същност, поради дребни незначителни неща. Постигането на самообладание е част от йога – да става каквото ще без да оставяме отчаянието да пропълзи в душата ни. Така интелектът и съзнанието ни функционират по-добре и имаме идея как да се справим в различните ситуации.

Затова не се напрягай заради хора и обстоятелства и не се отчайвай заради себе си, понеже правиш същите грешки отново и отново. Нищо от това няма да ти помогне. Балансът, който трябва да постигнеш, е много деликатен – да поддържаш ентусиазма в себе си жив, без да позволяваш на отчаянието да те застигне. И да реагираш само когато и където е необходимо.

Източник: Art of Living

Facebook Twitter Google+

0 Коментара