Новото поколение Mazda 3 беше представено в Прага през декември. Това е първият автомобил от 7-ма генерация на японския производител, който предначертава цялото следващо поколения автомобили на Мазда.

Как може да се създаде усещане за движение в статично състояние, да се изобрази напрежението преди скок на хищник и изобщо да се вдъхне живот на неодушевен предмет само с няколко линии? Благодарение на японската философия Kodo (Душата на движението), интерпретирана  в дизайна на Mazda от 2010 г. насам, тези толкова неуловими състояния се материализират в уникални модели, които изразяват силата и скоростта до последния си детайл. Най-новото, четвърто поколение Mazda 3, е един от тях и беше представен във Vinohradsky Pavilon, Прага. „Обект на всеобщо желание“- това е темата, около която е развита цялостната концепция за новия модел.

Линиите на колата са плавни,

но същевременно напрегнати, за да изобразят усещането за благородна сила. Рефлексията, използвана най-вече при страничните врати, създава изключителна връзка, хармония и дори симбиоза с пейзажа, който се отразява така, че визията на колата се променя непрекъснато, подчертавайки идеята за движение. Околните светлини я обгръщат с хиляди вариации на тонове и цветове. Леко по-ниска и по-широка от предшественика си, новата Mazda 3 е и с подчертана радиаторна решетка и нови фарове. В екстериора са премахнати всякакви излишни елементи, така че нищо да не пречи на изчистения силует.  Скорост, динамика, съблазън – трите думи, които описват най-точно философията Kodo, прозират във всяка една линия.

Автомобилът се предлага във версия хечбек и седан. Дизайнът на хечбека е съсредоточен върху създаването на

форма с мощно присъствие. 

Седанът пък е изискан, елегантен и с плавни линии.

Японският производител има желание да направи шофирането по-малко стресиращо и по-естествено за всеки водач. Именно поради тази причина дизайнът на колата е базиран и върху задълбочено научно проучване на човешкото поведение. А при него най-важното е търсенето на баланс във всеки един момент. За да може този естествен порив към баланс да бъде възможен и по време на шофиране, всеки един елемент в колата е преосмислен и взаимносвързан по най-оптималния начин.  Резултатът е т.нар Skyactiv-Vehicule Architecture- нов набор от структурни технологии, които помагат при шофиране да се чувстваме възможно най-комфортно. Част от тях са i-Activsence (комбинация от системи за активна безопасност, които помагат за предусещането на опасни ситуации,

предотвратяване на сблъсък

или намаляват негативните ефекти, в случай че такъв е неизбежен), Rear View Monitoring (радари, следящи за обекти, намиращи се в “мъртвата зона” на шофьора),  Mazda Radar Cruise Control (система, която позволява да поддържате избрана скорост, но и се адаптира спрямо скоростта и дистанцията на останалите участници в движението), Lane Departure Warning System (следяща за местоположението на пътното платно и алармираща в случай на нежелано напускане на лентата), High Beam Control System  (автоматично превключва на “къси” светлини, когато засечете друг автомобил)…

За да се засили връзката между водача и автомобила, всеки елемент от кокпита се намира в перфектна хоризонтална симетрия, ориентирана към шофьора. Така например централната конзола светва, пулсирайки в момента, в който влезете в автомобила; когато натиснете Старт бутона, страничното осветление също се активира, докато активният HUD дисплей се проектира върху челното стъкло пред водача, за да го поздрави. Цялата

функционалност в интериора

е на върха на пръстите ви. Благодарение на командния бутон, вие контролирате аудио- и навигационните функции, виждайки всичко удобно на 7-инчовия цветен тъчскрийн дисплей. Можете да ползвате цялата инфотейнмънт система, без да отделяте поглед от пътя. Новото поколение аудиосистема на Bose® Centerpoint® 2 Surround Sound ви дава възможността да слушате радио, собствени MP3 селекции с невероятно съраунд качество. Както в екстериора, така и в интериора, идеята за максимално опростяване и изчистване на излишните елементи създава едно спокойно пространство, в което шофьорът и пътниците се чувстват комфортно.

По отношение на цветовете, освен емблематичния за Мазда „Кристален Страстно Червен Металик“, палитрата за хечбека се обогатява с ново „Полиметално сиво”, което съчетава твърдостта на метала с по-мекия матов аспект на алуминия. А допълнителното насищане на тоновете благодарение на отраженията и светлината подчертават красотата на силуета на автомобила. Кокпитът на хечбека, оборудван със системата Skyactiv-X, пък вече се предлага и с ексклузивен червен кожен салон и създава усещането за уют, сигурност и удобство.

Mazda използва и по-лека, но изключително здрава високоякостна стомана в критични точки от конструкцията си, като по този начин гарантира по-ниско тегло и защитава значително по-добре пътниците.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара