Учени от британския университет в Суонзи и Миланският университет си задали резонния въпрос как използването на популярните социални мрежи влияе на самочувствието ни. И  открили! Всичко е нарцисизъм…

Изследователите са изучавали поведението в Интернет на 74 души на възраст 18−34 години. 60% от тях са използвали Facebook, 25% – Instagram, 13 – Twitter и Snapchat. Всички са прекарвали в социалните мрежи средно по 3 часа на ден, а някои даже до 8 часа.

Тези, които публикували много снимки, са показали увеличение на нарцистичните си черти с 25% по време на проучването, което продължило 4 месеца.

Нарцисизмът се счита за разстройство на личността, състояние, в което човек се нуждае от обожанието на другите, но не проявява особена емпатия. Много нарциси се поставят на недостижим пиедестал и вярват, че другите не могат да се доближат до тях. За да стане това диагноза, човек трябва непрекъснато да привлича внимание към себе си или да има проблеми с поставените цели или междуличностни отношения.

Социалните мрежи допринасят за развитието на нарцисизма. С увеличаването на броя на коментарите и харесванията, човек става по-видим за другите, което увеличава самочувствието му. Но в крайна сметка това може да доведе до постоянно желание за привличане на внимание.

Участниците в проучването са се интересували предимно от визуални постове и са публикували свои собствени снимки.

Учените предполагат, че нарцисизъм и подобни личностни разстройства ще се появяват все повече и повече всяка година в епохата на социалните мрежи.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара