Продукти: 1 кг кисело зеле, 1 л зелев сок, 200 г Ориз, 1 каф. ч. свинска мас (или олио), ~ 1,5 кг шарено свинско месо, стръкче-две сминдух (рогата мерудия).

Месото се нарязва на едри хапки и запържва в маста. Прибавя се нарязаното кисело зеле, запържва, докато остане на мазнина и залива със зелевия сок. Оставя се да къкри, докато омекне месото. Прибавя се измития ориз, разбърква се и се изсипва в тава за печене. Налива се още вода – съотношението трябва да стане 1/3 части вода/течност, като се предвиди останалия зелев сок в тенджерата. Върху зелето се поставят и притискат няколко стръкчета сминдух. Тавата се поставя в загрята на 200 градуса фурна и пече до бледо зачервяване на зелето и набъбване на ориза. Ако водата не достига се прибавя още малко вряла вода.

Ястието се поднася с отделно счукан чесън с оцет – тъй като месото е шарено и е готвено с мас, чесновият оцет убива мазнината.

Рецептата на Пепа Стоева от Стара Загора е една от 12-те финалисти в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ на МЕТРО. Победителите готвиха заедно с шеф Андре Токев във финала на конкурса в кулинарната МЕТРО Академия. Кампанията е част от националния календар „2018 г. – Европейска година на културното наследство“.

„Това ястие се прави традиционно по свинската Коледа :) Свързана е с прибирането на прасето през зимата и гощаване на цялата рода. В този край, когато се омъжих, това си беше празник, на който се събираше родата – а тя голяма, в най- тесния си кръг – поне 30 човека. Та на събитието „Свинска Коледа“, освен мръвките на скара, се приготвяше и винен кебап – с прясното свинско месо и задължително с черен дроб и сърце. Също поднесени с чесновия оцет.

Това е кисело зеле със съвсем прясно свинско месо и ориз, но приготвено по различен начин – почти никъде не съм виждала с толкова много ориз, а сминдухът (рогата мерудия) му придава различен и приятен аромат.

Рецептата научих от чинката на съпруга ми – тя е родом от Средно Градище. През първите години, когато ходихме там, манджата задължително се правеше от нейната майка – възрастната жена държеше всичко под око и контрол и не даваше на никой да върти лъжицата в казана и тавите – само посочваше какво иска.“, разказва Пепа Стоева.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара