„Нов театър – НДК“ започва 2019-та година с богата и интересна театрална програма. От 11-ти януари до края на месеца ще се проведе третото издание на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия”. Всяка година той събира под един покрив някои от най-обичаните от публиката представления от български автори.

„Нов театър – НДК“ е приемна сцена за София и на първия в кариерата на Йоана Буковска-Давидова моноспектакъл – „Променяне“, който може да бъде гледан на 9-ти и 10-ти януари. „Променяне” е един от първите театрални спектакли в Европа с добавена реалност.

На официална пресконференция директорът на „Нов театър – НДК“ – режисьорът Бойко Илиев представи програмата на фестивала „Януари“, а актрисата Йоана Буковска-Давидова и част от екипа й разказаха за моноспектакъла „Променяне“.

Фестивалът „Януари“ е замислен като форум за изява на театрални продукции, създадени по български драматурзи – класици или наши съвременници. „Такъв формат сред съществуващите у нас фестивали няма, което – като се прибави и факта, че София няма своя театрален фестивал, в който да се представя българската драматургия – обяснява защо „Януари“ има огромен потенциал за развитие и за влияние върху театралния живот у нас.“, подчерта Бойко Илиев.

Един от акцентите на Фестивала ще бъде „Антихрист“ по Емилиян Станев с участието на Любомир Ковачев, Веселин Калановски, Елена Петрова и Ники Сотиров. Драматизация и режисура – Бойко Илиев. В програмата са включени също: „Поручик Бенц“ по Димитър Димов, „В часа на синята мъгла“ по писмата на Пейо Яворов, „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев, „Лалугер“ и „Пилето, което казва „Ку“ с автор Александър Урумов, „Пикльото“ на Калин Илиев, „Страсти Илиеви“ на Димо Дешев и др.

„Януари“ е най-българският месец, по думите на проницателният Йордан Радичков от едноименното негово произведение. Затова този наш обичан класик е  обявен за патрон на „Януари“ – Фестивал на българската драматургия“ (със съгласието и на неговия син). Той се осъществява с подкрепата на Национален дарителски фонд „13 века България“.

Участниците в пресконференцията бяха единодушни, че свободни пространства за театър трудно се намират. Самата Йоана сподели, че за нея като свободен актьор с частен проект, събрала екип, е било огромен проблем да намери сцена, на която да го играе: „Нов театър – НДК“  се оказа единствената сцена, на която можеш да дойдеш като артист с проект, която ще те приеме и единственото пространство, което имаше технологичните възможности, за да постигнем това, което търсим.“

„Променяне“ е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман (изд. Колибри) и отбелязва едновременно нейния 80-годишен юбилей (на 16 декември) и 100 – годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Темата на драматизацията в „Променяне“ – дело на самата Йоана – е Актрисата, която има много лица, без никой да познава истински нейното собствено лице – постоянно скривано от героините и подменяно от манипулативното отразяване на живота й в медиите. Този „спектакъл – споделяне“ е едно съкровено разкриване на Човека, Жената, Майката и Професионалиста с призвание, които седят зад прозвището „Актриса”.

„Променяне“ е среща между традиционния театър и новите технологии. За спектакъла е създадено специално мобилно приложение. С него през личните си смартфони зрителите, който желаят, могат да общуват със сцената в определени моменти от спектакъла. „Добавената реалност с различни анимации и 3D елементи създават цялостен дигитален пейзаж, който надгражда преживяването за зрителите.“ обясни Александър Гълъбов от AVR1.

Моноспектакълът на Йоана Буковска-Давидова е и първото по рода си в България представление-амалгама на театър със специални ефекти от киното, в реално време на актьорското изпълнение. „Моето лично предизвикателство е да съм в театъра, докато имам съзнанието за  киното. Затова казвам, че спектакълът е хибрид между театър и кино, експериментален е не само заради новите технологии, това е един друг вид присъствие на сцената и това е моето лично творческо променяне.“

Проектът „Променяне“ е част  от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019” и е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Патрон на представлението е посланикът на Швеция за България – Н. Пр. Луиз Бергхолм.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара