Неотдавна една приятелка ме попита: „Какво трябва да променя в храненето си, за да се чувствам наистина добре. Храня се здравословно, подбирам храната си, пия витамини и 2 пъти седмично ходя на пилатес. Въпреки това често се чувствам уморена и имам няколко излишни килограма, които не мога да сваля“.

Същата тази приятелка има успешна кариера в голяма компания. Работата й е свързана с немалко стрес. Често не си доспива. Закусва, докато се приготвя за работа или на път в колата. Обядва пред компютъра в офиса или докато говори по телефона и вечеря пред телевизора. Познат ли ви е този модел?

Отговорът на нейния въпрос не е с какво, а как трябва да се храни,

за да се чувства наистина добре. Тонове научни изследвания доказват, че когато се храним бързо, не дъвчем добре храната и не обръщаме достатъчно внимание какво и колко ядем, можем да натрупаме доста излишни килограми, дори ако храната ни сама по себе си е здравословна.

Ето защо е добре днес, когато будистките практики за осъзнато мислене, или дзен в мисленето, стават все по-популярни, да се замислим за необходимостта от осъзнато хранене, или дзен в храненето.

Повлечени от ритъма на забързания живот, в който времето все не достига, за нас -модерните хора – е много трудно да се храним бавно и осъзнато. Но когато човек положи целенасочени усилия да практикува осъзнато хранене и изгради навика да го прави, осъзнатостта става нещо естествено, насладата от храната се увеличава, а количеството приета храна – намалява. Нещо повече, подобрява се храносмилането, защото разграждането на храната започва още в устата с храносмилателния ензим, съдържащ се в слюнката. Когато този етап се пропусне и храната не е сдъвкана добре, се натоварват допълнително органите в останалата част от храносмилателната система.

Култивирането на един нов навик обикновено изисква усилия и постоянство.

Това, което помага на едни, може да е безполезно за други и обратно. Затова ви предлагам няколко различни практики, които да ви улеснят в изграждането на навика да се храните осъзнато, а вие сами ще изберете кои и колко от тях да приложите, съобразно вашите предпочитания и начин на живот.

1. Дъвчете повече от 20 пъти

Доброто сдъвкване на храната е най-елементарният и ефективен начин да придобиете навика да се храните осъзнато. През XIX век Хорас Флетчер развива цяла теория за отслабване на принципа на продължителното дъвчене и макар идеите на Флетчер да звучат леко пресилени, научно е доказано, че продължителното сдъвкване намалява общия обем на приетата храна.

Опитайте да дъвчете всяка хапка 25 пъти. Всъщност всяко число над 20 е добър избор. Идеята е да определите едно число и при всяка хапка да броите броя сдъвквания, докато достигнете това число. Самото число не е толкова важно – от значение е практиката.

2. Хранете се с недоминантната си ръка

Когато сме физически затруднени да се храним, обръщаме по-голямо внимание на храната си. Един чудесен начин да създадете подобно затруднение е като се храните с недоминиращата си ръка, която за повечето хора е лявата. Като начало бихте могли да опитате да прилагате тази практика при едно хранене на ден.

Когато обаче станете твърде добри с недоминатната си ръка, тази практика няма да ви е от полза.

3. В продължение на седмица ползвайте само клечки за хранене

Тази практика се прилага в корпоративните тийм-билдинги като упражнение за концентрация и дава доказано добри резултати.

Ако я приложите, може да откриете, че ядете някои храни не заради вкуса им, а заради механичното действие, чрез които ги консумирате. Ако се храните с клечки обаче, това действие вече няма да ви носи същото удоволствие и може да откриете, че вкусът на тези храни изобщо не ви липсва.

4. Между всеки две хапки поставяйте вилицата на масата

Тази практика е изключително полезна, защото ви дава допълнително време да сдъвчете храната си. Докато вилицата лежи на масата, можете да се концентрирате върху настоящата хапка, а не несъзнателно да ровите в чинията за следващата.

5. Опитвайте храната си със затворени очи

Когато възприемаме заобикалящия ни свят зрително, останалите ни сетива са притъпени. Ако твърде много обръщаме внимание на вида на храната, може да пренебрегнем вкуса, аромата й, текстурата й.

В Цюрих например има ресторант, където се сервира на тъмно. Идеята е клиентите на ресторанта да възприемат и да се насладят на храната не с очи, а с носа, устата и ръцете си.

Опитайте да приложите тази практика, като приемете първите няколко хапки от всяко ястие със затворени очи.

6. Опитайте се да идентифицирате продуктите в храната си

С отворени или затворени очи се концентрирайте върху храната си и се пробвайте да отгатнете различните продукти в нея – основните и допълнителните съставки, подправките и т.н. Тази практика е най-подходяща за ресторанти или там, където не сте участвали в приготвянето на ястията. Допълнителна полза от нея е, че може да ви даде идеи за нови комбинации, които да приготвите сами.

7. Използвайте чинии

Може да звучи банално, но замислете се колко често хапвате нещо директно от опаковката, кутията или бурканчето, в които сте го купили. Поставяйте всичко, дори най-малката закуска или десерт в чиния. Това не само ще ви помогне да се концентрирате върху храната, но и винаги ще знаете какво точно сте яли и в какво количество.

8. Хранете се на масата

След като храната ви вече е в чиния, направете следващата крачка и я сервирайте на масата. Не на бюрото, не на барплота или на салонната масичка пред телевизора, а на масата. Колкото по-формален и ритуализиран е процесът на хранене, толкова по-съсредоточени ще сте върху храната и храненето си.

9. Яжте в тишина

Изключете телефона, телевизора и компютъра. Всяко устройство, което ангажира вниманието ви и го отвлича от вкуса и аромата на храната, пречи на осъзнатото хранене.

Говоренето също не е препоръчително по време на хранене, но за повечето от нас би било доста трудно да прекарат целия си обяд или вечеря в тишина. Още повече че обикновено обядът е с колеги, а вечерята – времето, което прекарваме със семейството си. Все пак може да опитате да не говорите първите 4-5 минути от всяко хранене и да концентрирате пълното си внимание върху самия процес на хранене.

Хрупкаво броколи с пикантен нахут и таханов сос

Предлагам ви една рецепта, която е много подходяща за упражняване на осъзнато хранене. Можете да опитате да хапнете това ястие с лявата ръка или с клечки. Можете да затворите очи и да се фокусирате върху хрупкавото броколи, плътния вкус на нахута и кисело-стипчивите нотки с леко изразен ядков привкус на соса. Опитайте да доловите отделните подправки. И най-вече не забравяйте да дъвчете! Ястието е богато на фибри и ако сдъвчете добре всяка хапка, ще облекчите значително работата на организма си по преработката и усвояването му!

Продукти:

• 1 малка глава броколи

• 1 чаша сварен нахут

• 1 ч.л. кимион

• 1 ч.л червен пипер

• малко сол

За соса:

• 3 с.л. сусамов тахан

• 3 с.л. лимонов сок

• 1 с.л. вода

Приготвяне:

В дълбок тиган разтопете малка бучка кокосово масло или гхи, колкото да покрие дъното на тигана. Изсипете нарязаното на розички броколи, разбъркайте добре и захлупете тигана с капак за 4-5 минути. Отново разбъркайте и пак захлупете за 3-4 мин.

През това време смесете всички подправки, прибавете към нахута и разбъркайте.

Изсипете нахута в тигана при броколито, разбъркайте всичко и захлупете за още 2-3 минути.

Сервирайте с тахановия сос. За приготвянето на соса е необходимо да смесите 3-те съставки и да разбъркате добре с вилица до получаване на кремообразна консистенция.

Още вкусни рецепти и съвети з аздравословно готвене, хранене и живот – в сайта на Маги Пашова www.naturelita.com

Facebook Twitter Google+

0 Коментара