Романът „Монетата“ е художествен дебют за Гергана Лаптева с логото „Анишър“ на издателство „Егмонт“, който ни пренася в живописния морски град Сиде, наследник на исторически и археологически ценности от световно значение. Една монета ще събере двама души, но дали ще е достатъчна, за да ги задържи заедно?

Издателската линия обединява съвременна художествена литература в разнообразни жанрове като криминални четива, дамска проза, трилъри, а „Монетата“ е първият български роман, който се присъединява към библиотеката на „Анишър“.

Гергана Лаптева е родена в София през 1977 г., а магистърската си степен получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Палеонтология“ към Геолого-географския факултет.

Тя е автор на три книги с пътеписи и интересни факти от миналото и настоящето на Южна Америка и Антарктида, като превръща интересите си и в професионален ангажимент към Българския антарктически съюз, ръководейки културната дейност на института. От години Гергана се увлича от красотата и наследството на турския град Сиде, разположен на брега на Средиземно море. Дебютният ѝ роман е вдъхновен именно от живописния „град на наровете“, прочут с тюркоазените си води, уханни борови гори и пребогата история.

Главната героиня Любомира Антонова работи като екскурзовод в туристическа агенция в Южна Турция, посветила се на древна Ликия и на богатствата, наследени от три империи, владеели векове наред това крайбрежие.

Загърбила търсенето на „голямата любов“

и увлечена от ежедневието си, Мира се опитва да продължи начисто след злополуките, понатрупани напоследък. Стефан Георгиев е син на виден софийски бизнесмен и разследващ журналист, за когото личният живот е изцяло „на втори план“. Семейните обстоятелства и динамични отношения между представители на различни обществени прослойки, които читателят ще припознае като препратка към някои български реалии, до един момент ще определят пътя на Мира и Стефан.

Преломният миг настъпва

със залавянето на контрабандна пратка с древни моменти на софийското летище, по чиито следи Стефан ще се отправи към Сиде. В търсене на истината за едно съкровище двамата ще открият нещо по-ценно от артефактите, с които трескаво търгува подземният свят на брега на Средиземно море.

Facebook Twitter Google+

0 Коментара